У Недогарках «чорні дроворуби» пустили під ніж півсотні дерев

Про ці події журналістам «СВ» розповів депутат Олександрійської райради і корінний житель села Олександр Овчарюк та двоє його земляків. Щоб побачити все на власні очі, журналісти районки побували на території села Недогарки. Там і поспілкувалися.
Ще два роки тому у місцевих лісах почали орудувати злодії і варварськи їх знищувати, каже Олександр Анатолійович. Це призвело до перших заворушень серед сільчан, зокрема і жителів села Мар’ївка, яке входить до складу Недограської сільської ради. Люди збирали сільські сходки та висловлювали свій протест. А найзатятіші написали депутатські запити. Зверталися і до Олександра Овчарюка та попросили пояснити, чому так сталося.

На звернення односельців Олександр Анатолійович відреагував одразу. Він написав зустрічні звернення до Андрія Марченка — ​керівника Олександрійського лісництва. А той, у свою чергу, пояснив, що у Недогарках йдуть планові вирубки лісу і вони затверджені на державному рівні. Також Овчарюк консультувався у районного еколога, але відповіді на свої запитання — ​не знайшов. Інспектор просто перенаправив його до лісника.
«Андрій Марченко був у Недогарках, але дійти згоди нам не вдалося, — ​каже Олександр Овчарюк. — ​Він пояснив, що ситуація знаходиться у правовому полі. Втім, жителів села така відповідь не задовольняє. Вони бачать, що природні ресурси довкола Недогарок знищуються і стається це під чиїмось прикриттям, можливо й лісівників. Чому у людей побутує така думка? Тому, що на місцях вирубок проводили раніше так звані заліснення. Але у даному випадку цього не сталося. Коштів на посадку дерев не вистачає, виправдовуються лісничі. Тож маємо якесь замкнене коло».
За українським законодавством дерева віком старше 80 років підлягають вирубці. І такі випилюють не лише в Онуфріївському лісгоспі, а й по всій України. Інша річ, що можливо про планові вирубки лісівники не поінформували місцевих. І через те люди збурилися.
«Тему незаконних вирубок я не раз озвучував на районних сесіях, — ​продовжує Олександр. — ​І коли вона набувала розголосу, проблем меншало. Але останнім часом ситуація знову повторилася. У місцевих лісах продовжують орудувати злочинці. Наші єгері вважають, що це протопопівські «гастролери». Пару років тому знищили ліс у Косівці. Але довести їх причетність до цього дуже складно, бо не пійманий — ​не злодій. Хоча сільчани бачили: дрова з села вивозив злощасний «Газ‑66» та «ЗІЛ‑31». І тому припускають: півсотні дерев і окремий відрізок лісу знищили саме протопопівські крадії. А лишили після себе одні друзки та відходи деревини, забравши промислові стовбури. Коли працюють лісівники, то після себе все прибирають, а злочинці беруть тільки те, що можна продати».
Недогарський мисливець Анатолій Шатравко, 61 рік, також виявив бажання прокоментувати цю ситуацію. 35 років він є активістом місцевого осередку Українського товариства мисливців та рибалок.
«Я доглядаю за двома десятками підгодівельних майданчиків для тварин, що встановлені на різних частинах лісу, — ​каже єгер. — ​Власноруч їх збираю і облаштовую. Привожу туди сіно й зерно. При потребі дообладную годівниці і солонці. Так підгодовую диких зайців, косуль, кабанів та фазанів. Але нещодавно на місці одного з таких майданчиків утворився пустир. Там було знищено дуже багато дерев. Цей факт усіх нас неабияк обурив. Але варварські вирубки у Недогарках почалися не сьогодні. Аби їх попередити, я та ще кілька мисливців, взяли у місцевих фермерів спецтехніку та переорали під’їздні дороги до лісу. Але злочинців це не зупинило. За короткий термін часу вони її повністю випиляли. У поліцію з цього приводу ми не зверталися, не віримо у їх дієвість. Та й ситуацію по Косівці правоохоронці не змінили, хіба «перевели» злочинців на іншу територію.
Проблемою для нас є і той факт, що нині, на жаль, змінилися принципи роботи лісівників. Раніше вони маркували дерева і встановлювали спеціальні позначки при планових вирубках, а зараз здійснюють їх без попереджень та інформування громадськості. І це теж неабияк обурює людей».
«Деякі території після так званих «планових рубок» голі під нуль, — ​продовжує думку Анатолія Григоровича — ​53-річний Микола Бондаренко, голова Недогарської первинної організації мисливців та рибалок. — ​Але треба, щоб правоохоронці нарешті взялися за цю справу та приборкали злодіїв. З активістами села й іншими небайдужими ми будемо звертатися до прокуратури, аби розібралася у хаосі і безладі, що коїться у нашому селі. В Україні йде війна і для фронту й будівництва бліндажів деревини не завжди вистачає, але її вдосталь для злодіїв. Чому у нашій країні ніхто не відповідає за скоєне? Якщо зараз цими злодіями не зайнятися, то показати дітям буде нічого — ​ліси знищать. Але допустити цього ми не можемо. У ситуації плануємо серйозно розібратися».
На прохання журналіста «СВ» проблему по Недогарській сільраді коментує головний лісничий Олександрійського лісництва Андрій Марченко.
«У 2018 році по цій території була виконана лише одна суцільна рубка, — ​каже він. — ​Вона здійснена на площі 2 га. Протягом двох років має бути заліснена. Такі терміни встановленні чинним законодавством. Але висадка молоденьких дерев у наших планах передбачена на весну 2019-го. Ми посадимо там молоді дуби. Наразі ж всю територію прочищено і проорано. Що стосується вибіркових рубок, то цьогоріч по Недогарках їх не здійснювали, але мали на сусідніх. У 2017-му взагалі ніяких не проводили, не передбачено суцільних і на 2019-й, а вибіркові мають затвердити до кінця цього року.
Інформацію про всі вирубки лісу (об'єми і квартали) ми розміщуємо на офіційному сайті Онуфріївського лісового господарства, до складу якого входить і наше лісництво. Дізнавайтеся за посиланням: http://onuflisgosp.kr.ua/.
Великої шкоди нашому підприємству і прилеглим посадкам сьогодні завдають «чорні дроворуби». Але ми не маємо юридичної сили з ними боротися. У нас відсутні такі повноваження. І коли самі ловимо злодіїв «на гарячому», то вдіяти нічого не можемо. Таке сталося і наприкінці жовтня 2018-го. На території Костянтинівської сільради піймали трьох злочинців, які пустили під ніж 39 дерев. Я одразу зателефонував на «102» і викликав оперативну групу. Та приїхати одразу поліція не змогла, тож забрав їх власним транспортом. Потім на місце злочину прибула і слідчо-оперативна група. Я обрахував збитки, нанесені державі, а правоохоронці зібрати рештки деревини і мали відправити до Одеси на експертизу, і потім продовжити слідство. Але часто ці справи заходять у глухий кут, а злодіїв лишають без покарання. Бувають і летальні випадки. Один такий нещодавно стався у Недогарках. Там місцевий житель пиляв ліс, і підпиляна деревина його привалила. У дуже тяжкому стані доправлений до реанімації Кіровоградської обласної лікарні. Чи вижив — ​подальшої долі не знаю».
Враховуючи варварське знищення лісів у районі і неспроможність місцевої поліції покарати злодіїв, на останній сесії Олександрійської районної ради депутати вирішили звернутися до Головного управління Національної поліції в області з клопотанням оперативно виявили дані порушення та притягнули винних до відповідальності. Просять також вжити невідкладних заходів для запобігання та протидії корупції і дотримання усіх законодавчих норм та правил екологічної безпеки.