Зоотехнік за покликом серця і за професією

Напевно, кожен з нас полюбляє молоко, м’ясо та продукти їхньої переробки. Але щодня трудитися біля тварин — ​праця не лише фізично виснажлива, а й потребує великої самовіддачі та, насамперед, любові до тварин. Головний зоотехнік багатогалузевого господарства ТДВ «Олександрійський Райагрохім» (Андріївська сільська рада) Руслан Пархоменко (на фото) багато років тому, попри усі тонкощі роботи у тваринницькій галузі, свідомо обрав професію зоотехніка.

ТДВ «Олександрійський Райагрохім», де трудиться Руслан Вікторович, займається дорощуванням та реалізацією на м’ясо свиней, а також утриманням великої рогатої худоби (ВРХ). Нині чисельність поголів’я свиней в господарстві складає 600 голів, а ВРХ — ​230 голів. У переважній більшості це корови української чорно-рябої породи та української червоної степової породи, адже вони дозволяють отримати найбільшу кількість молока. Так, наприклад, зараз у господарстві є корови, продуктивність яких в період лактації складає близько 7,5 тис. літрів молока, а також корови з продуктивністю 9 тис. літрів молока.
Із головним зоотехніком сільгосппідприємства Русланом Пархоменком зустрічаємось на території ферми — ​це і є основне поле його виробничої діяльності.
— До моїх обов’язків входить слідкування за дотриманням технологій годівлі, доїння корів, а також вирощування молодняка та проведення його подальшого запліднення. Крім того, одним із головних напрямків моєї діяльності, як зоотехніка, є робота над підвищенням продуктивності корів з метою збільшення надоїв на фуражну та дійну корову, — ​розповідає Руслан Пархоменко.
Далі Руслан Вікторович запрошує в один із корпусів, що знаходяться на території ферми. Показує сухостійних корів, нетелів та нещодавно отриманий від корів приплід — ​маленьких телят. Останнім тут приділяють дуже пильну увагу: вони мають окремі загони, їх випоюють молоком та поступово крок за кроком вводять в раціон звичайні корми.
— Ми приділяємо першочергову увагу збільшенню продуктивності та чисельності корів, тож з цією метою використовуємо для запліднення ВРХ биків голштинської породи. Зараз середній надій молока на одну корову в день складає 14 літрів. Є корови-рекордсменки, надій за добу від яких складає до 30 літрів, а взагалі, ми прагнемо отримувати за добу від корів до 25 літрів молока, — ​говорить головний зоотехнік підприємства.
За словами Руслана Пархоменка, у ТДВ «Олександрійський Райагрохім» роблять усе можливе для покращення умов годівлі та утримання тварин. Скажімо, раціон свинопоголів’я складається із комбікорму, до складу якого входить пшениця, кукурудза, соєвий та соняшниковий шрот, а також він містить вітамінно-мінеральні добавки, а раціон корів — ​із сіна, силосу, мелясу, комбікорму із соняшникового та соєвого шроту, а також макухи, пшениці, ячменю та кукурудзи. Регулярно оновлюється й матеріально-технічна база господарства.
Важливим напрямком на шляху покращення продуктивності поголів’я великої рогатої худоби є дотримання плану, згідно з яким щороку вибраковується деяка частина корів. Адже з часом через ряд фізіологічних змін, які відбуваються в організмі тварин, зменшується їх продуктивність. На зміну таким коровам і вирощують голштинізованих нетелів.
Варто зазначити, що весь процес отримання молока у ТДВ «Олександрійський Райагрохім» механізований, тож задіяно всього дві доярки. Отримане молоко одразу потрапляє у холодильну установку, яка дозволяє при потребі зберігати його протягом доби у господарстві, або того ж дня відправляти на реалізацію.
Залишаємо територію ферми. По дорозі Руслан Пархоменко із захопленням продовжує розповідь про особливості своєї роботи, охоче ділиться планами на майбутнє. У всьому помітно, що він сумлінно ставиться до справи, якою займається. Цікавлюся, чи не пожалкував, що обрав свого часу професію зоотехніка, адже працювати доводиться не в затишному кабінеті, а в не надто комфортних умовах: при наявності специфічних запахів та частому коливанні температурних режимів.
— Коли любиш тварин і отримуєш задоволення від праці біля них, то професія зоотехнік найближча до душі, — ​зазначає наостанок Руслан Пархоменко, і знову крокує на ферму, де на нього завжди чекають.