Протопопівський «Колобок» об’єднав діток різних національностей

Смакували по обіді
Дошкільний навчальний заклад «Колобок», який функціонує на території села Протопопівки Приютівської ОТГ, відвідують хлопчики та дівчатка різних національностей: українці, корейці, вірмени, цигани. Знаходиться дитячий садок у старому пристосованому приміщенні. Спочатку в цій будівлі працювала місцева лікарня із пологовим відділенням, згодом був заклад для проживання одиноких самотніх людей, а пізніше в ньому розмістився дитсадок.

Наталя Дорошенко (в центрі) з колективом 
Кожна дитина — ​індивідуальна і неповторна — ​саме такого принципу дотримуються у своїй роботі працівники Протопопопівського ДНЗ «Колобок» на чолі із його завідуючою Наталією Олександрівною 
Дорошенко. Нині у дошкільному закладі функціонує три різновікові групи, а відвідує його 71 вихованець. У приміщенні дитсадка по-домашньому затишно, тепло, привітно.
У розмові зі мною, пригадуючи історію створення ДНЗ «Колобок», Наталія Дорошенко наголошує, що на долю закладу випало чимало випробувань, а зберегти і забезпечити його стабільну роботу вдалося завдяки наполегливості, старанням працівників закладу, які заручилися підтримкою батьків вихованців дитсадка.
— Наш дошкільний навчальний заклад був створений за часів функціонування місцевого колгоспу, який відкрив його та утримував за свій рахунок. Коли ж у 90‑х роках колгосп ліквідували, а Протопопівська сільська рада ще не могла взяти на свій баланс утримання закладу, то ним почала опікуватися місцева жителька, голова фермерського господарства «Зоря»Тетяна Безверхня (Галузінська). На той час у дитсадку працювала одна різновікова група, в якій було 20 діток. Але на відміну від колгоспу, господарству було досить важко фінансово утримувати ДНЗ «Колобок», тож через відсутність коштів, довелося, навіть, на деякий час перевести дошкільний заклад на сезонний режим роботи. Отак і виживали, — ​зазначає Наталія Дорошенко, пригадуючи ті часи.
Керівниця розповідає, що у 2000 році, коли вийшла відповідна постанова про передачу дошкільних навчальних закладів на баланс сільських рад, утримувачем ДНЗ «Колобок» стала Протопопівська сільська рада.
За словами Наталії Олександрівни, хоча місцева сільська рада і була дотаційною, але значну увагу її керівництво (на той час Протопопівським сільським головою працювала Тетяна Дубенко) приділило розвитку дошкільної освіти, тож було проведено ремонтні роботи у приміщенні ДНЗ «Колобок», придбано нові меблі, відкрито дві додаткових групи та збільшено штат працівників.
З роками старе пристосоване приміщення дошкільного закладу у Протопопівці добудовувалося. Поліпшився його зовнішній вигляд і протягом 2013–2016 років (тоді сільським головою працював Володимир Рябоконь). У цей період територію ДНЗ «Колобок» було огороджено парканом, покладено тротуарну плитку, повністю перекрито дах на будівлі, частково оновлено меблі, проведено ремонт харчоблоку,  та ремонт у кімнаті молодшої групи. А у 2016–2017 роках, коли сільську раду очолила Оксана Клочко, зазнали поліпшення і побутові умови в закладі: проведено ремонт туалетних кімнатах, замінено частину старих вікон на сучасні металопластикові, придбано постіль.
Наталія Дорошенко наголошує, що у всі часи керівництво сільської ради не залишало їх сам-на-сам у вирішенні проблем дошкільного закладу. Але, якщо, наприклад, кошти виділялися для проведення капітальних ремонтів, то поточні доводилося проводити за рахунок батьківської допомоги і підтримки. Зараз вартість збалансованого харчування в день складає 23 грн, з яких батьки сплачують лише 10 грн, решту суми — з бюджету. У закладі сподіваються, що з утворенням ОТГ громада і надалі опікуватиметься утриманням дитсадка. 
— ДНЗ «Колобок» має своє неповторне обличчя, бо все тут зроблено з любов’ю. Ми не мали фінансової можливості придбати сучасні гірки, гойдалки, тож з допомогою батьків лагодили старі та майстрували нові. Тепер вони — ​окраса дошкільного навчального закладу і, улюблене місце відпочинку місцевої малечі, — ​зазначає Наталія Дорошенко.
Сьогодні у ДНЗ «Колобок» працює 18 працівників, з яких 6 вихователів: Валентина Нечепоренко, Оксана Бутрон, Оксана Рубан, Яна Жовна, Людмила Рубан, Тетяна Тополь та помічники вихователів: Надія Больма, Наталя Бугайченко, Оксана Овчаренко, а також музичний керівник та обслуговуючий персонал.
Працівники дитсадка постійно займаються самовдосконаленням. Протопопівський дитсадок перший в районі дошкільний заклад, де було започатковано вивчення англійської мови, викладання хореографії та основ комп'ютерної грамоти. Щороку у районному конкурсі «Вихователь року» ДНЗ «Колобок» займає призові місця, а декілька років тому в обласному конкурсі серед дошкільників (в якому змагалося 16 учасників) ДНЗ «Колобок» отримав друге місце.
Самій Наталії Дорошенко випала почесна місія — ​від імені дошкільників Кіровоградського району виступати у Верховній раді із презентацією власної роботи на тему «Розвиток освіти у сільській місцевості». А загалом жінка у цій сфері працює 32 роки, з яких 20 років — ​керівником ДНЗ «Колобок». Не одне покоління жителів Протопопівки випустила вона за весь час своєї роботи. Цей садок відвідували свого часу і двоє її власних дітей — ​старший син, 33-річний Сергій та 23-річна донька Вікторія.
Про високий фаховий рівень вихователів та належну методичну роботу, яка проводиться в закладі, свідчить, зокрема, і те, що на базі Протопопівського ДНЗ «Колобок» проходять обласні семінари. Не зупиняються на досягнутому працівники садочка і зараз, кожен вихователь працює над власною темою. Колектив спрямовує свої знання, уміння і сили на те, щоб хлопчики та дівчатка, які проживають на території села Протопопівки і відвідують ДНЗ «Колобок», були всебічно розвиненими та конкурентоспроможними в майбутньому.