Поголів’я ВРХ у районі зменшується

Щороку кількість великої рогатої худоби в районі зменшується, констатують фахівці. І додають, що переважно це стосується приватного сектору, бо селянам не вигідно тримати худобу. Причин для цього кілька. Передусім — ​низька закупівельна ціна на реалізацію молока та м’яса в живій вазі. Бо в державі відсутнє цінове регулювання. Про це йшлося під час засідання колегії Олександрійської РДА, що відбулося на минулому тижні. Говорили, зокрема, про розвиток тваринницької галузі в Олександрійському районі.

Інформуючи членів колегії з даного питання, начальник управління агропромислового розвитку РДА Олександр Ткаченко зауважив, що станом на 1 листопада 2018 року на території району всього налічується 8997 голів великої рогатої худоби, у тому числі у сільськогосподарських підприємствах — ​6824 голови, що на 126 голів більше показника минулого року. Однак, в цілому поголів’я зменшилося майже на 400 голови. Знову ж таки за рахунок приватного сектора.
Із загальної кількості великої рогатої худоби, всього корів — ​4650 голів, у тому числі у сільськогосподарських підприємствах — ​2994 голови, що на 131 голову більше показника минулого року.
Свиней у районі маємо 10947 голови, у тому числі у підприємствах агропромислового комплексу — ​7210 голів. Порівняно з минулим роком зменшення відбулося на 728 голови. Коней утримується 146 голів (на 29 менше, ніж у 2017 році), у т. ч. у сільгосппідприємствах — ​105 голів, овець та кіз по території нараховується 1268 голів (менше на 57 голови порівно з минулим роком), в тому числі по підприємствах — ​92 голови.
За словами Олександра Ткаченка, вагомим внеском у розвиток тваринницької галузі району є побудований ТОВ «УкрАгроКом»   ​МТК «Петриківське молоко», що дає можливість покращити племінну справу та збільшити продуктивність великої рогатої худоби. За його словами, з початку діяльності комплексу, станом на 1 листопада поточного року завезено 1394 голів нетелів голштино — ​фризької породи.
Заслухавши інформацію Олександра Ткаченка, члени колегії взяли її до відома.
Того дня на засіданні розглянуті й інші питання. Зокрема, йшлося про стан архівної справи в Олександрійському районі; про виконання делегованих повноважень органів виконавчої влади виконкомом Щасливської сільської ради з питань комплексного розвитку підвідомчої території; про стан кадрової роботи та про дотримання законодавства щодо запобігання корупції в Олександрійській райдержадміністрації. З даних питань присутніх інформували Алла Коваль, начальник архівного відділу райдержадміністрації; Ольга Покора, заступник керівника апарату, начальник відділу організаційної роботи, інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату РДА та Щасливський сільський голова Тетяна Кіцелюк; Олена Сєргєєва, начальник відділу управління персоналом та правового забезпечення апарату райдержадміністрації та Анатолій Єрух, завідувач сектору мобілізаційної та правоохоронної роботи апарату РДА.
З усіх розглянутих питань ухвалені відповідні рішення. Засідання колегії Олександрійської РДА провів перший заступник голови  РДА Юрій Коваль.