Новопразькі школярі презентували полякам свої проекти

Минулого тижня молодіжний актив Новопразького НВК зустрівся з польсько-українськими експертами Програми DOBRE - Пшемиславом Фенрих та Магдаленою Братковою, які відвідали Нову Прагу. Одночасно школярі поспілкувалися  з Богданом Курупом, головою громади  і його заступниками – Оленою Полтавець та Володимиром Півняком. На заході побував і наш кореспондент.

Спершу директор НВК  Лариса Мітленко спільно з кращими учнями познайомила поважних гостей із самим НВК, а потім запросила їх до участі у «круглому столі». Під час його відкриття вона розповіла, що дві учениці Новопразького НВК — Дарія Руда та Дарія Гейко, які неодноразово були учасницями районних, обласних і всеукраїнських конкурсів і предметних олімпіад та перемагали у конкурсах-захисту науково-дослідницьких робіт МАНу, цьогоріч запрошені до столиці на зустріч з родиною Президента України – Петром та Мариною Порошенками. У зустрічі також візьмуть участь МАНівці – переможці конкурсів  з інших областей. 

 А от до «круглого столу» з поляками  запросили страшокласників – членів гуртка робототехніки, які вже мають значну кількість різноманітних нагород та є членами Молодіжної ради школи і євроклубу «Ровесник», активістами громадської організації «Світ – це ми!». Ці учні вже успішно впровадили проекти «Туризм єднає», «Парку, ми тебе любимо!», «Подаруй дітям радість» (фарбування дитячого майданчику) та брали участь у грі «Світ громад».
З  іноземцями школярі ділилися різними думками. Зокрема тими, що стосувалися сильних і слабких сторін розвитку ОТГ, і змінами, які варто внести до Стратегії розвитку громади. Обговорювали також ідею створення інтерактивного музею на базі НВК  та можливість відкриття такого ж у приміщенні старого пологового. Висловлювали пропозицію щодо облаштування у селищі додаткового спортивного майданчику і відкриття цікавого туристичного маршруту та молодіжного хабу, де б могли проводити дозвілля старшокласники.
По завершенню дискусії Пшемислав Фенрих запропонував школярам зустрітися з ними удруге та продовжити співпрацю і можливо спільно реалізувати одну із їхніх ініціатив.  У свою чергу, Богдан Куруп вручив кращим школярам громади – переможцям різноманітних конкурсів сертифікат на освітню подорож до Дніпра в КБ «Південне» й регіональні музеї. Поїздка має відбутися вже на початку 2019-го.
Додам, що Дарія Руда – переможниця всеукраїнського конкурсу-виставки науково-дослідницьких проектів «Майбутнє України» (посіла I місце і отримала грошову винагороду у розмірі 5 тис. грн), презентувала свою роботу Міністру освіти України Лілії Гриневич. Також вона призерка всеукраїнського конкурсу «Polyteco 2018», конкурсу «Sikorsky Challenge». Презентувала науково-дослідницьку роботу, присвячену розробці екологічно-чистої сировини. Її землячка – Дарія Гейко – багаторазова переможниця предметних олімпіад та всеукраїнських конкурсів МАН.