На Олександрійщині триває відстріл рудих лисиць

Ось уже пару тижнів мисливці нашого краю полюють на рудохвостих, які переносять збудників сказу серед диких та домашніх тварин. Ми вже розповідали про це на сторінках «СВ». І на прохання наших читачів, повертаємося до теми. Ситуацію коментує Володимир Гордовий, голова Олександрійського осередку Українського товариства мисливців та рибалок.

 У поточному році на сказ, за його словами, у районі захворіло 14 тварин. Це і стало причиною  боротьби з рудими красунями, які є перенощиками і збудниками даної хвороби. Заразу отримують від диких мишей. А потім переносять і домашнім тваринам. Останній рік випадки сказу у районі почастішали, і тому терміново зібрали спеціальну протиепізоотичну комісію, якою вирішено розпочати відстріл хижаків.   
За її рішенням, карантинні заходи та обмеження введено з 10 грудня 2018 року по 20 січня 2019 року. Триватимуть протягом 41 дня. На цей період заборонено відвідувати господарства, де були виявлені хворі на сказ тварини. Там проведено дезінфекцію приміщень, а тваринам зроблені щеплення. Господарям не можна продавати тварин після зараження чи здавати їх на м’ясо. 
А тим часом, поголів'я рудих лисиць доручено зменшувати і в лісопромислових угіддях. Хоча їх вдосталь і  на територіях. Найбільше у Протопопівці, Войнівці, Бандурівці, Новоселівці і Новій Празі.
У пошуках їжі лисиця може долати вдень відстань від 3 до 5 км, а вовки до 80 км. Залишаючись без якісної кормової бази у лісі, лисиця виходить у сільські двори і загризає домашню худобу. На Олександрійщині і вовки, і лисиці є на територіях всіх сільських рад. План по їх відстрілу мисливці виконують спільно з фахівцями районної Держпродслужби, які здійснюють відбір аналізів з вбитих тварин.
УТМР Володимир Гордовий очолює з 2013-го і має майже 40-річний мисливський досвід, але вперше зустрічається з такою непростою ситуацію зі сказом. «На цей рік припав її пік, — каже він. —  Ця хвороба тим і небезпечна, що, коли вразить тварину чи людину, і її вчасно не вакцинувати, то — всі загинуть».
За останній тиждень олександрійськими мисливцями здійснено кілька облав, для того створено окремі групи, які діють на територіях усіх сільських рад, — зазначає Володимир Климович.  Але і без спеціального карантину вони полювали на лисиць. За рік виконали наступні плани: вбили 8 вовків, 224 лисиці, 15 бродячих собак, 3 бродячі коти, 37 ворон. 
«По відстрілу на грудень-січень всі плани ще не виконані, — підсумовує Гордовий. — Але варто сказати, що їх реалізація почалася ще у жовтні-листопаді цього року на території Петрівського та Онуфріївського районів. Там провели пероральну імунізацію диких м’ясоїдних. По її завершенню, активізували відстріл.
Нині популяція рудохвостих у нас ще не у межах допустимої норми,  але найближчим часом вже стабілізується. Щоб зменшити ймовірність зараження домашніх тварин, зокрема, собак, котів та корів, господарям варто тримати  їх у тваринницьких приміщеннях чи сараях, а найкраще — щеплювати. Прикро, що деякі господарі категорично відмовляються від цього. Таким безпечніше переглянути свої рішення».