Делегація з Олександрійщини взяла участь у Раді регіонального розвитку Кіровоградщини

3  грудня у Кропивницькому відбулася Рада регіонального розвитку під керівництвом голови облдержадміністрації Сергія Кузьменка. Це був масштабний, представницький захід, на який з’їхалися близько семи сотень  представників усіх районів області — голови райдержадміністрацій, керівники міст, сіл, селищ, об’єднаних територіальних громад, депутати місцевих рад усіх рівнів, керівники закладів та провідних підприємств області, редактори районних газет.  Участь  у форумі взяли народні депутати, голова обласної ради.  Делегацію від Олександрійщини очолив перший заступник голови РДА Юрій Коваль.

 Головним спікером на форумі був голова Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Кузьменко. Відкриваючи засідання,  він окреслив пріоритетні напрямки економічного та соціально-культурного розвитку Кіровоградщини. Основну увагу керівник ОДА приділив впровадженню низки реформ. Сергій Кузьменко зазначив, що Президент України поставив чітке завдання: розпочаті реформи мають бути втілені в життя. За словами голови облдержадміністрації, найуспішніша сьогодні реформа – децентралізаційна, позитивні результати якої суспільство вже відчуло. Зокрема, фінансова децентралізація відбулася на всій території області. У 2014-му році видатки місцевих бюджетів області загалом складали понад 5 мільярдів гривень, а на сьогодні це майже 15 мільярдів гривень. Голова облдержадміністрації також відзначив, що жителі області відчули позитивні результати і від освітньої реформи. Чотири роки тому на освітню галузь області спрямовувалося 1 мільярд 800 тисяч гривень, сьогодні ця сума складає 4,5 мільярда гривень.
Інформуючи про позитивні зміни в галузі охорони здоров'я, керівник ОДА звернув увагу, що за останні роки в медицину області інвестовано понад 400 мільйонів гривень, зокрема в оновлення закладів. Капітальні ремонти проведено в дитячій обласній лікарні, обласній лікарні, кардіодиспансері, онкодиспансері, госпіталі для ветеранів війни і станції переливання крові. У рамках проекту «Здоров'я наших дітей»  в районних лікарнях відкриваються відремонтовані дитячі відділення.
Окрему увагу очільник облдержадміністрації звернув на питання соціального захисту населення. Зокрема, у контексті підвищення ціни на газ Сергій Кузьменко зауважив: «Сьогодні необхідно пояснити кожній людині, що держава має виконувати свої міжнародні зобов’язання, взяті різними урядами впродовж останніх десяти років, і повертати запозичення. Але від рішення, що необхідно було ухвалювати для виконання зобов’язань перед міжнародними партнерами, люди не постраждають – держава їх обов’язково захистить. Президент України наголосив, що в державному бюджеті на 2019 рік буде достатньо коштів на субсидії для людей, які мають низький рівень доходів». Соціальний захист, за словами керівника ОДА, це і можливість жителів області скористатися урядовою програмою «Доступні ліки» та отримати безкоштовні ліки або зі знижкою. Ця програма в області виконується».
Говорячи про традиційну для Кіровоградщини галузь – сільське господарство, очільник ОДА зазначив, що останніми роками аграрії збирають рекордні врожаї соняшника, який переробляється на підприємствах області. Завдяки цим підприємствам створено сотні нових робочих місць, збільшено надходження до бюджетів.
Загалом, під час заходу говорили про зроблене, ділилися досвідом та визначалися з пріоритетами на найближчі три роки.   Крім того,  керівники територій отримали завдання продовжити втілювати в життя розпочаті реформи.
 Кожен населений пункт – село, селище, місто має запропонувати стратегічні плани свого розвитку, — наголосив С. Кузьменко. — Це стосується соціальних, інфраструктурних та економічних проектів.
На Олександрійщині аналогічний захід за участі керівників району та активу сільських територій, депутатів районної ради та громадськості  відбудеться  у січні наступного року.
На форумі побувала І. БАЛАШОВА.