Яким видався 2018-й, та що нового чекати від наступного року?

Більшість з нас полюбляє і Новий рік, і Різдво. Серед прихильників цих державних та релігійних свят є чимало моїх земляків — олександрійців. У передсвяткові дні ми про це і говорили, провівши традиційне опитування. Серед респондентів — керівники, депутати, освітяни, лікарі та правоохоронці. Чи задоволені вони 2018-м, і що очікують від прийдешнього?  

Наталія Волинець, Бандурівський сільський голова, 56 років.
— 2018-й — непростий і багато у чому напружений рік, але нам вдалося зробити чимало гарного та корисного для громади. Ми відремонтували Ясинуватський ФАП та забезпечили інтернетом і комп’ютером Бандурівську амбулаторію. Модернізацію провели вчасно і, таким чином,  виконали всі завдання, поставлені перед нами державою. Також не залишили осторонь і Ясинуватську школу. На неї спрямували кошти, щоб замінити вікна, двері, меблі та здійснити ремонт шкільної котельні. Цього року виділили 8,5 тис. грн. на матеріальну допомогу АТОвцям, афганцям та чорнобильцям.  Проведи гарне свято до Дня людей похилого віку.
У той же час найбільш значущою для нас подією є реалізація майбутнього проекту зі встановлення на території сільської ради станції з сонячними батареями. Під їх монтаж вже виділено 125 га земель на валах колишнього Бандурівського вуглерозрізу і аж до самої Ясинуватки. Це колишні рекультивовані землі, які тепер відносяться до пасовищ. Там у 2019-му встановлять всю систему. Повноцінно проект реалізується за підтримки найбільшого українського енергохолдингу «Д.ТЕК» Ріната Ахметова. Окрім того, вже зараз ми приводимо до ладу документи на 200 га землі так званого Бандурівського заповідника. У наступному році  ми ще   продовжимо рекультивацію землі Морозівського вуглерозрізу. Вся вона перейде у пасовища.   
Але у планах ще і заміна вуличного освітлення по кількох населених пунктах — у нас їх чотири — Бандурівка, Ясинуватка, Морозівка та Оліївка. За прикладом сусідніх сіл встановимо енергозберігаючі сонячні ліхтарі. У нас вдосталь активістів, які розділяють ці ідеї, але вистачає і тих, хто не згодний. Всього ж на території 1120 мешканців.
Що ж стосується особистого, то моєю постійною підтримкою і опорою всі ці роки є мій чоловік — Олексій. На мою честь назване і його підприємство — ФГ «Наталка». У цьому році він підтримав чергову мою ініціативу  і за рахунок сімейного бюджету упорядкував одну із сільських вулиць, підсипавши найскладнішу ділянку. Мені дуже приємно, що і у громадських справах він завжди поруч. 
Андрій Турський, депутат Олександрійської районної ради, 53 роки
— Рік, що минає, був поганим у всіх сенсах. Влада довела народ до зубожіння. Для простих людей не було зроблено нічого хорошого. Ціни на все скаконули, а пенсії і соціальні допомоги зросли на копійки. Але найстрашнішою звісткою для нас є збільшення цін на природній газ. Доки він дорожчатиме, доти і зникатимуть наші лісосмуги. А це триватиме поки Україна ворогує з Росією. Але братовбивча війна колись закінчиться, хоча зараз вичавлює з нас останні соки, прирікаючи до зубожіння.
До мене, як депутата, з проханням вплинути на ситуацію з вирубками лісосмуг у районі не раз зверталися  олександрійці. Я аналізував цю тему і дійшов висновку, що депутатам Олександрійської райради варто  направити звернення до Президента України Петра Порошенка. Та лобіювати цю тему на законодавчому рівні. Але озвучивши її, як представник «Опозиційного блоку» і депутатська меншість, позитивного відгуку не отримав. Укотре пересвідчився, що вирубки лісів на Олександрійщині прикривають і самі  фермери, і правоохоронці.
У нас у країні один великий хаос і починається з керманичів — олігархів. Вони умисно це допускають. Тому обвинувачувати у проблемі лише одного керівника поліції — не варто. Не він постачає газ Україні, і не його одного варто наказувати. Це українська еліта  веде нас у нікуди.   Я  говорю про це, бо до мене, як депутата, звертаються люди з різними питаннями. Я слухаю їх, і спокійно озвучую свої позиції. Так, власне, як і вам.
Великим питанням для мене сьогодні є підпал Войнівської сільської ради. Вона згоріла більше року тому;   районна влада обіцяла, що відновить. Хоча нічого й не зроблено. Зате у Протопопівці відкрили нову амбулаторію. І сільська громада при цьому мовчить. Знову ж таки, чому так стається? Бо скрізь у нас панує  лицемірство та показуха!  Тому і живемо все гірше і гірше.
Але закінчити нашу розмову я хочу на позитивній ноті. У  районі у 2018-му сталася одна приємна новина — футбольний клуб «Олександрія» обіграв київське «Динамо». Я згоден, що це великий прорив у спорті. Але ми бачимо й інший бік медалі: прості  люди все одно бідують. Думаю, що у такій перспективі зустрінемо і наступний рік.  
Світлана Михайленко, головний спеціаліст районного відділу освіти — тимчасово виконуюча обов’язки начальника, 35 років.
— У професійному сенсі 2018‑й став надзвичайно визначальним роком для мене і більшості освітян району. Це — рік суттєвих змін у розвитку Нової української школи. Приділена велика увага реформуванню галузі. А відповідно  і змінам, які з цим пов’язані. Тільки у нашому районі 27 перших красів були якісно оснащенні новим мультимедійним обладнанням та гарними меблями. Всі вчителі початкової ланки, без винятку, пройшли курси підвищення кваліфікації. Поступово почала реформуватися і вся інша мережа. Ми приводимо її у відповідність з урахуванням кількості учнів у закладі. Так, два НВК — Новоселівський та Лікарський — цьогоріч змінили свій ступінь і стали дев’ятирічками.
Важливою і значимою подією для нас було і створення Інклюзивно-ресурсного центру, що знаходиться у приміщенні Новопразької школи-інтернат. Там ми орендує приміщення.  У грудні практично повністю укомплектований всіма працівниками. З 1 січня починає повноцінно діяти. Новацій, звісно, дуже багато. Але головне, що ми працюємо заради дітей, тому маємо чимало позитивних зрушень. Нам є про що сказати.
Наприклад, однією з кращих у нас є шкільна матеріально-технічна база. А що стосується позашкілля, то наш район посідає I місце у рейтингу серед інших у області.
Також підкреслю, що у відповідність до вимог часу і в рамках реформи з децентралізації, з 1 січня при відділі освіти почне функціонувати Комунальна установа «Олександрійський районний центр із обслуговування закладів освіти», його очолила моя старша колега Валентина Ільющенкова. Нагальним є і створення опорних шкіл та навіть їх автоматизація і перехід у компетенцію ОТГ.  Це питання знаходиться на стадії вирішення. У цілому ж, держава і надалі планує працювати у напрямку глобальних реформ в освіті. Я особисто розділяю ці ідеї.
Вважаю, що освіта — головна галузь в країні, яка має стояти попереду всіх інших галузей. І саме вона має швидше інтегруватися до вимог сучасного суспільства. І ми не стоїмо осторонь, не боїмося змін та новацій.
Іншою важливою темою для мене особисто є координація проекту  з неформальної освіти у районі — «Табору патріот». Опікуюся цим проектом кілька років. Завжди вболіваю за його долю і здобутки, бо він є однією із кращих молодіжних ініціатив у країні.
Андрій Коломійцев, голова Приютівської громади, 38 років.
— Цей рік для мого політичного життя був досить вдалий. Я виправдав кредит довіри своїх виборців і це дозволило мені очолити громаду. Вибори пройшли у квітні, але до кінця 2018-го ми не мали змоги вийти на прямі міжбюджетні стосунки з державою. Втім, змогли відремонтувати деякі дороги місцевого та державного значення, збудували у Протопопівці амбулаторію, займалися ремонтом приютівського водогону, вирішували і багато інших поточних питань.
Оскільки цей рік коштів на деякі нагальні потреби не вистачало, то їх доводилося залучати з інших джерел. Так у першу чергу ми й зайнялися поліпшенням  комфортних умов для населення — встановлювали зупинки, вирішували деякі питання із сортування сміття та загалом пов’язані з благоустроєм територій. Але однією із невирішених проблем для нас залишається відновлення приміщення Войнівської сільської ради, яке згоріло. Наразі шукаємо позабюджетні кошти, які б дозволили створити там новий ресурсний центр чи бібліотеку. Роботу у цьому напрямку продовжимо і на наступний рік.
У планах — глобально зайнятися відновленням вуличного освітлення на різних територіях. Плануємо зробити  максимальний акцент на енергозберігаючі технології. Але працюватимемо як з Олександрійським РЕМом, так і з  приватними компаніями. Ми нічого нового не вигадуємо, просто завжди намагаємося наблизити владу до народу.
З 1 січня 2019-го  позитивним зрушенням для ОТГ стане перехід на прямі міжбюджетні стосунки з державою. Отримаємо додаткові надходження, які спрямуємо на поліпшення сільської інфраструктури й покращення логістики. Маємо намір поліпшити й надання адміністративних послуг та проваджувати у життя  енергозберігаючі технології. У всьому сучасному світі актуальним є будівництво сонячних станцій. Не раз пересвідчився у цьому, перебуваючи у робочих поїздках за кордоном. Також у планах на новий рік — добудова футбольного майданчика, що знаходиться біля Цукрозаводського НВК. Мали завершити цей об’єкт до нового року, однак через складні погодні умови не встигли.
У наступному році на нашу країну чекають президентські і парламентські вибори, і хочеться, щоб вони виправдали сподівання наших людей і Україна отримала бажані результати. Ці вибори закладуть основу нашого подальшого життя на найближчі 5 років. Нехай справдяться найліпші наші сподівання, і в країні буде мир.