Двоє учнів Новопразького НВК перемогли на фестивалі інновацій

16 жовтня у Києві відбулася виставка-презентація у рамках VII фестивалю інноваційних проектів «Sikorsky Challenge 2018». Учасниками заходу стали учні 8 класу Новопразького НВК, з яких Дарія Руда (на фото перша ліворуч) та Іван Наумов (другий праворуч) є її дипломантами. А з 17 по 19 жовтня у столиці проходив конкурс «POLYTECO Україна 2018», до участі у якому долучилося сім школярів з Кіровоградщини. І, зокрема, двоє — учні з Новопразького НВК.

Як розповідає директор навчального закладу Лариса Мітленко, Іван Наумов презентував на виставці роботу щодо «Створення дружнього інтерфейсу для учнів з особливими освітніми потребами», а Дарія Руда — «Використання екологічно чистих матеріалів для виготовлення предметів гігієни». Обоє стали фіналістами конкурсу.
«Іван Наумов запропонував журі рішення проблеми дітей-аутистів шляхом застосування поляризації води для створення навчальної гри, — каже Лариса Олександрівна. — Він дослідив психологічні та фізіологічні особливості таких дітей, властивості поляризованої води і можливість «керування» нею за допомогою електрично-магнітного полів. Створив макет гри «Безпечна дорога» для дітей — аутистів, який враховує особливості їх інтелектуального розвитку. В якості поля для гри запропонував діелектричну пластину. А для доріг та транспортних розв’язок — друковані плати. Всі електронні компоненти дозволяють реалізувати рух гравця на сигнал світлофору. В якості об’єкта, яким керуватиме гравець — поляризована крапля, якою рухатиме дитина-аутист. Крапля може змінювати колір, розмір, руху у межах друкованої плати. За допомогою тактильного контакту діти-аутисти пізнаватимуть світ та отримають нові знання».
А от Дарія Руда у своїй роботі запропонувала дещо інші, не менш цікаві ідеї. Вона презентувала власний шлях розв’язання проблеми забруднення навколишнього середовища предметами гігієни — вологими серветками та підгузками. І переконала суворе журі, що економічно вигідно додавати до сировини, з якої їх виготовляють, натуральні дешеві інгредієнти: газонну траву, сушені лікарські трави, насіння рослин.
«Під час виконання роботи Дарія провела низку експериментів, які дозволили запровадити схему виготовлення паперових серветок та паперової основи для підгузків із використанням лікарських трав та їх розчинів з додатковим просоченням ефірних масел за застосуванням методу тонкодисперсного розпилення, — продовжує моя співрозмовниця. — Крім того, мова йшла і про додавання до основи насіння рослин. Це дозволить спростити утилізацію та зменшить забруднення навколишнього середовища».
За презентацію своїх досліджень Дарія Руда посіла ІІ місце у конкурсі та виграла планшет, а Іван Наумов отримав сертифікат. Також у рамках проведення конкурсу для учнів було організовано зустріч з академіками Київського політехнічного інституту імені Сікорського, на якій діти цікавилися питанням подальшого розвитку інженерної думки.
Відзначу, що фестиваль «Sikorsky Challenge 2018» — найголовніша щорічна подія в інноваційній сфері України, яка збирає не тільки розробників проектів у багатьох галузях науки і техніки, але й представників великого інвестиційного бізнесу. Основна мета фестивалю — визначення найактуальніших проектів у різних галузях техніки, створення стартапів, виведення інноваційних продуктів на національний та міжнародні ринки.