Досвід успішної громади вивчали у Попельнастому

Одні з кращих результатів співпраці школи із органом місцевого самоврядування, а також приклад того, як реалізується освітня реформа на селі, мали змогу побачити директори загальноосвітніх навчальних закладів району під час виїзного семінару, який відбувся минулого тижня у с. Попельнасте.

На гостинній попельнастівській землі директорів шкіл, головного спеціаліста відділу освіти райдержадміністрації Світлану Михайленко зустрів очільник місцевої школи Володимир Наврось, Попельнастівський сільський голова Олег Волянський, які запросили делегацію у приміщення місцевого Будинку культури. Там вони ознайомили гостей із роботою даного закладу, продемонстрували сучасний тренажерний зал, кімнату відпочинку, яку обладнано для гри у більярд та настільний теніс. Гості дізналися, що все обладнання було придбано завдяки фінансуванню з бюджету Попельнастівської сільської ради.
Учасники хореографічного колективу «Радість», вокального колективу «Вишиванка», ВІА «Степ Драйв», які функціонують на базі Попельнастівського Будинку культури, виконали для гостей номери художньої самодіяльності, від яких були у захваті усі присутні. Захоплюючу і цікаву екскурсію нещодавно відкритим у с. Попельнасте культурно-освітнім центром «Толока» для учасників семінару провів Валерій Жванко.
Продовжилася зустріч у Попельнастівській ЗШ I—III ступенів. Володимир Наврось розповів, що у навчальному закладі здобувають освіту 90 учнів і майже всі вони задіяні у культурно-громадському житті села, є неодноразовими переможцями олімпіад, конкурсів різного рівня.
Також він продемонстрував своїм колегам три корпуси, в яких проходить навчальний процес, провів екскурсію прилеглою територією, навчальними кабінетами. Демонструючи шкільні надбання, він зауважив, що між сільською радою і школою існує постійна тісна співпраця, завдяки якій і вдається вирішувати місцеві проблеми в освітній галузі. За словами Володимира Наврося, Попельнастівський сільський голова Олег Волянський всебічно допомагає та підтримує навчальний заклад. Так, наприклад, лише протягом останнього часу завдяки коштам із місцевого бюджету проведено ремонт покрівлі трьох шкільних корпусів та ремонт стелі у 1-4 класах, облаштовано поріг та центральний вхід у навчальний корпус № 2, збудовано капітальний гараж для шкільного автобуса, придбано необхідне обладнання для облаштування 1-го класу (відповідно до програми «Нової української школи»), за державні кошти на умовах співфінансування — парти для першачків. А завдяки співфінансуванню: коштам місцевого та районного бюджету було здійснено ремонт системи опалення. Як відзначив директор, свій внесок у розвиток освіти у населеному пункті та поліпшення умов її здобуття у Попельнастівській школі вносять і керівники сільгосппідприємств та батьківський комітет. Так, наприклад, завдяки об’єднанню їхніх фінансових можливостей та коштів місцевого бюджету у школі встановлено енергозберігаючі лампи.
Підсумовуючи результати виїзного семінару, його учасники переконалися, що на тих територіях, де налагоджена співпраця органів місцевого самоврядування із адміністрацією шкіл вдається краще організовувати навчальний процес, цікаве дозвілля дітей та залучати молодь — майбутнє села до активного життя громад.