У Новопразькій лікарні оновлюють терапевтичне відділення

Рік тому після капітального ремонту відкрилася Новопразька лікарська амбулаторія. За цей час у закладі багато чого змінилося, але у планах — ​вдосталь нововведень. Яких саме, минулого тижня нам розповів головний лікар закладу — ​Михайло Цвігун.

«Торік на модернізацію лише амбулаторії був спрямований вагомий ресурс, — ​каже Михайло Ілліч. — ​Було повністю відновлено будівлю медзакладу, закуплено нові сучасні меблі і майже все необхідне медичне обладнання. Тепер тут діє маніпуляційний кабінет, кабінет функціональної діагностики, фізкабінет, кабінет долікарського огляду та терапевтичного прийому і окремо кабінет терапевта Катерини Мошиної та трьох лікарів загальної практики - ​сімейної медицини — ​мій і моєї дружини — ​Катерини Цвігунів та Марії Лисяк. У нас немає окремо ставки лікаря-педіатра, а 920 дітей, які мешкають у Новій Празі, відтак задекларовані до сімейних лікарів.
Усі лікарські кабінети у закладі добре оснащені і після капітального ремонту — ​комп’ютеризовані. Але на цьому ми не зупинилися». 
Михайло Цвігун розповів, що новим обладнанням доукомплектували фізкабінет та робоче місце двох стоматологів. Придбано все необхідне для роботи лабораторії, а також закуплено новий рентгенапарат, який запрацює вже найближчим часом. «Всі наші ідеї та побажання підтримує голова Новопразької ОТГ Богдан Куруп. Тому, напевно, весь поточний рік для закладу видався досить успішним. Гуртом нам вдалося зробити ще багато чого. І заклад тому злагоджено працює.
Ще однією важливою звісткою для нас, медиків, є повноцінне відновлення стаціонарного терапевтичного відділення. Цієї осені підрядники вже повністю замінили там дах та демонтували старі вікна й двері і встановили нові металопластикові. Та на цьому обсяг поточних ремонтів ще не завершено, бо не виконано внутрішні ремонти у самому терапевтичному корпусі, але вони мають поступово продовжитися».
Також великим прогресом для Новопразької лікарні було проведення масових профілактичних оглядів населення щодо виявлення у них туберкульозу, цукрового діабету та онкопатологій. За домовленістю Богдана Курупа до закладу приїздили спеціалісти з Кіровоградського обласного тубдиспансеру, котрі за кілька днів оглянули до тисячі новопразьців. Згодом стільки ж осіб мали змогу з’ясувати чи не хворі на цукровий діабет і понад двісті жінок обстежилися на мамографі. У кого виявили захворювання, то ті вже встигли пролікуватися і були прооперовані.
Окрім того, ще однією важливою темою для фахівців цього медзакладу сьогодні є декларування пацієнтів.
«Наші лікарі підписують нові декларації з пацієнтами та вже набрали не менше 50% осіб, — ​продовжує Михайло Цвігун. — ​Процес декларування має завершитися до початку 2019-го. Хоча зробити це повною мірою нереально, переконаний він. Перехід на нову систему декларування пацієнтів, може, ще затягнутися. Хоча, що стосується наших пацієнтів, то проблем із набором по Новій Празі — ​не буде. У селищі проживає 7 тис. мешканців, «плюс» свої стосунки з лікарем у нас декларуються і жителі сусідньої Пантазіївки, що увійшла до громади, і Світлопілля, яке має намір приєднатися. Тобто необхідну кількість пацієнтів набере кожен наш лікар, але на це ще потрібен час».