Пенсіонерка з Нової Праги не змогла отримати цільову субсидію, бо її гроші зникли


Цими днями до редакції «Сільського вісника» завітала корінна мешканка селища Нова Прага —  77-річна пенсіонерка Ніна Володимирівна Капуста. Вона розповіла про свої негаразди та попросила журналістів «СВ» у них розібратися. Жінка говорить, що у минулому році недоотримала цільову грошову субсидію на паливо та скраплений газ і ніяк не може розібратися, хто у тому вине
всіх рівнів, писала звернення у районне управління соціального захисту і поліцію. Але віз і нині там.

Аби детальніше розібратися, що насправді сталося і хто у тому винен, ми звернулися за офіційним коментарем до Ірини Табачкової — начальниці районного управління соцзахисту. І вона в подробицях ознайомила нас з обставинами справи. «Ще у березні 2017 року Ніні Володимирівні Капусті з Нової Праги була призначена субсидія на тверде паливо і скраплений газ, — говорить Ірина Михайлівна. — Вона виплачується раз на рік у грошовому еквіваленті з розрахунку нормативів на опалювальний сезон. Після призначення субсидії у березні — вже у вересні того ж року пенсіонерка мала отримати ці кошти. Виплату їй повинно було здійснити місцеве поштове відділення, оскільки банківської пластикової картки для перерахунку коштів жінка не має. 
17 жовтня 2017 року Ніна Капуста надсилає нам письмове звернення, що цих грошей не отримала. І пояснює, мовляв, поштарка їй не приносила. Ми починаємо з’ясовувати у чому річ і де  її кошти. Так виявляємо, що управлінням соцзахисту були перераховані на казначейство, а звідти на Новопразьке поштове відділення.  Потім за роз’ясненням звертаємося до керівниці цього відділення, щоб та провела службове розслідування. Припускали, що ці кошти могла присвоїла листоноша. Але коли отримали письмові роз’яснення, зрозуміли, що справа зайшла у глухий кут.
Керівниця місцевого вузла зв’язку пояснила, що цільова виплата субсидії Ніні Володимирівні була здійснена вчасно і в повному обсязі. Є ксерокопія відомості про отримання цих коштів пенсіонеркою, а на них і її підпис. Сама ж Ніна Капуста не визнає, що тричі по-різному там розписувалася, бо погано бачить, і припускає, що листоноша могла за неї розписатися. Але остання, у свою чергу, все спростовує і говорить, що більше 10 років обслуговує Ніну Володимирівну і добре її знає. Ніколи крадіжок не скоювала. Натомість Ніна Володимирівна залишилася при своїй думці і звернулася до правоохоронних органів, аби й ті здійснили перевірку. На початку 2018-го року за даним фактом було відкрито кримінальне провадження. Тривало слідство.
Треба також сказати, що Ніна Володимирівна залишається нашим субсидіантом. Цьогоріч їй теж нараховано субсидії на тверде паливо та скраплений газ. Найближчим часом має її отримати. Але найліпший варіант для неї мати  банківську картку, куди перерахуємо кошти. 
Закликаю всіх пенсіонерів переходити на такі картки. Це спростить отримання соціальних послуг і унеможливить появу таких прикрих ситуацій».