«РИС-К» — справа життя Сергія Ремеза


Життєва і професійна стежина голови ФГ «Рис-К» Сергія Івановича Ремеза нерозривно пов’язана із селом Недогарки та Новоулянівка. Сьогодні чоловіка по-праву можна вважати «старожилом» у сільському господарстві, адже він пройшов шлях від механіка, інженера колгоспу до керівника підприємства. Сергій Іванович один з тих, хто не побоявся в умовах реформування колишніх колгоспів взяти на себе відповідальність і заснувати у 1992 році власне фермерське господарство.

Свою приватну діяльність розпочав з того, що взяв в оренду в місцевому колгоспі у с. Новоулянівка (входить до складу Недогарської сільської ради) 50 га землі під започаткування власного агробізнесу. Згодом до цієї кількості додалися ще 100 га орендованих земель запасу.
У перший рік свого господарювання поля не засівав, використовував для парів. Далі протягом восьми років поспіль працював одноосібно — засівав лани, збирав врожаї, виконував обов’язки і керівника, і агронома, і економіста господарства.
Пригадуючи етапи становлення ФГ «РИС-К», Сергій Ремез зазначає, що вирішити питання із придбанням сільськогосподарської техніки, яка на той час була необхідна йому для роботи не менше, ніж посівний матеріал, вдалося завдяки державній підтримці фермерських господарств, яка діяла на рівні області. У фонді підтримки фермерських господарств Сергій Іванович взяв безвідсотковий кредит на суму 250 тис. грн. За ці кошти придбав трактор, ЗІЛ, причеп та ще кілька одиниць техніки.
Не покладаючи рук, з ранку і до пізнього вечора протягом двох років чоловік важко працював на землі для того, аби якомога швидше віддати борги. І, якщо, скажімо, на початку своєї сільськогосподарської діяльності засновник ФГ «РИС-К» Сергій Ремез змушений був брати позику, то сьогодні очолюване ним підприємство обходиться власними обіговими коштами.
Нині ФГ «РИС-К» — невелике, але стабільне господарство, яке постійно розвивається, тримає курс на оновлення сільгосптехніки. На даний час в обробітку фермерського господарства перебуває 650 га орної землі, серед яких є людські паї, які агроформування обробляє із 2000 року.
– Із самих витоків створення господарства я розумів настільки важливо у занятті рослинництвом дотримуватись чергування культур у сівозміні, тож не порушував цих правил.  Посів на полях почав із основної продовольчої культури — пшениці, урожайність якої склала 55 ц/га. Згодом запровадив посів ячменю, соняшника, кукурудзи, озимого ріпаку, деякий час, навіть, сіяв цукровий буряк, — розповідає Сергій Ремез. — Посівмат зернових культур зазвичай купую у вітчизняних виробників, а при виборі насіння технічних культур перевагу надаю сортам іноземної селекції.
Засновник підприємства наголошує, що він є прихильником традиційних технологій обробітку ґрунту, але під окремі культури (здебільшого під зернові) все ж таки використовує сучасні ноу-тіл, міні-тіл технології. Протягом двадцяти шести років поспіль, адже саме стільки часу на території Недогарської сільської ради працює ФГ «РИС-К», поповнився новими одиницями і машинно-тракторний парк господарства. Тепер він представлений сільгосптехнікою, як вітчизняного, так і іноземного виробництва — тракторами МТЗ та «Джон Дір», комбайнами «Кейс» та іншими одиницями сільгоспмашин і комплектуючими до них. Протягом усіх цих років фермер інвестував кошти і у побудову та реконструкцію складських приміщень для зберігання зерна, а також збудував новий ЗАВ.
Застосування засобів захисту рослин від хвороб та шкідників Сергій Ремез використовує при потребі. Наприклад, інсектициди застосовує на посівах озимого ріпаку, а боротьбу із бур’янами намагається проводить агротехнічними методами.
Із року в рік засівати ниву, збирати врожаї керівнику господарства допомагає злагоджений трудовий колектив, який налічує шість механізаторів. Двоє з яких, до речі, цієї осені за виробничі досягнення удостоєні відзнак районного та обласного рівня з нагоди Дня працівників сільського господарства.
На відміну від декого із своїх колег, Сергій Ремез не практикує у зимовий період відправляти трудівників господарства на облік у міськрайонний центр зайнятості. Він знаходить їм роботу і в холодну пору року — вони заступають в господарстві на цілодобове чергування.
Варто сказати, що працевлаштування у ФГ «РИС-К» офіційне, господарство зареєстроване за місцем своєї виробничої діяльності, тож податки, які воно сплачує, одразу поповнюють бюджет Недогарської сільської ради і використовуються на розвиток сільської території. Засновник господарства піклується про те, щоб праця трудівників сільськогосподарської ниви була завжди належно поцінована, тож щороку підвищує заробітну плату працюючим. На сьогоднішній день  середня заробітна плата у фермерському господарстві складає 7 тис. грн.
Як свідомий представник соціально відповідального бізнесу Сергій Ремез надає посильну фінансову підтримку соціальній сфері Недогарської сільської ради. Останнім часом разом з іншими аграріями, які працюють на цій території, оплатив витрати, пов’язані із заміною та встановленням пластикових вікон, вхідних дверей у приміщенні Недогарської ЗШ.
Своєчасно та в повному обсязі засновник ФГ «РИС-К» намагається розраховуватися і з власниками земельних паїв, яким він сплачує 10 % від вартості нормативно-грошової оцінки землі. Також за бажанням власники паїв можуть брати в рахунок орендної плати сільгосппродукцію. А от оранку та культивацію городів своїм орендодавцям Сергій Іванович проводить безкоштовно.
Сьогодні, підсумовуючи здобутки сільськогосподарського року, що минає,  Сергій Ремез сповнений нових планів на майбутнє.
— Займаючись сільським господарством зупинятися на досягнутому не можна, адже тут все взаємопов’язане. У зерносховища засипано урожай, зараз готуємо техніку до зими. Навесні, коли ж пригріє перше весняне сонечко та настануть оптимальні температури для посіву сільгоспкультур, хутчіш вийдемо у поле, щоб засіяти золотаві лани та бути з урожаєм. Адже відомо, що один весняний день — рік годує, — зазначив  засновник ФГ «РИС-К».
Нині ж, розраховуючи свою господарську діяльність на багато років вперед, Сергій Ремез сподівається, що в подальшому справу його життя гідно продовжить молодший син Олександр, який вже тривалий час працює у підприємстві заступником керівника і по венах якого теж тече хліборобська кров. Тож сьогодні 62-річний Сергій Ремез ділиться своїм безцінним життєвим і професійним досвідом, а  його надійний помічник і продовжувач хліборобської справи родини Ремезів — син Олександр охоче його  переймає.