Через незаконні рубки та пожежі лісова галузь зазнає значних збитків


«В останні роки лісова галузь в Україні переживає не найкращі часи. Лісгоспи, які залишаються у власності держави, потребують додаткових затрат на охорону та захист, але виживають лише самотужки, — розповідає директор ДП «Онуфріївський лісгосп» Олег Деркач. — З 2015-го не здійснюється державне фінансування держлісгоспів, не покращується їхня матеріальна база, і разом з тим збільшується кількість браконьєрів лісу. До того ж, через людську недбалість та необачність виникають непоодинокі загорання лісових масивах. Все це завдає суттєвих збитків галузі. А щоб цього уникнути, треба мати значну політичну волю і злагодженість у діях між всіма гілками влади, треба впровадити у законодавство нові ініціативи».


За останні місяці Президент України Петро Порошенко підписав Закон «Про запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів», а Верховною Радою внесено зміни до Кримінального кодексу України, які регулюють розміри штрафів за незаконні вирубки лісів та лісосмуг. — Однак ситуація з їх варварським знищенням — суттєво не покращилася, — продовжує фахівець. — А ми, як і раніше, потерпаємо від масового знищення лісу, хоча проводимо планові рейди і попереджуємо ці ситуації. До того ж, не надто приємною новиною для усіх лісівників буде введення в дію додаткових ставок на сплату за землю. Їх мають ввести з 1 січня 2019-го у зв’язку з підписанням Президентом України нового Закону. Але варто сказати, що лісове господарство не можна порівнювати з сільським. Фермери щороку збирають нові врожаї, а ми - лише раз у 80–100 років, бо це повноцінний вік дозрівання дорослого дерева. І тому, якщо порахувати сплати за землю, навіть по мінімальних ставках, то за рік наш лісгосп має сплатити державі 22 мільйона гривень при доході у 12 мільйонів. Це безперечно, призведе до суттєвого здорожчання деревини, в першу чергу дров для населення та соціальних закладів, і може зупинити роботу деревообробних підприємств по країні.
Новий Закон Олег Васильович називає нищівним для лісівної галузі, бо може призвести підприємство до банкрутства та передачі у приватні рук. 
—  Ніде в Європі лісові масиви не передають фізичним особам — вони, як правило, залишаються у державній власності, адже є стратегічно-важливим екологічним та енергетичним ресурсом. І тільки лісівники зберігають його для прийдешніх поколінь — підкреслює Деркач, оскільки менталітет людей, на жаль, ще не на тому рівні, щоб думати наперед на 80-100 років.
Позитивним моментом у новому Законі буде передача лісосмуг у постійне користування державним або комунальним спеціалізованим підприємствам, або в оренду фізичним чи юридичним особам, які нестимуть відповідатимуть за їх збереження. Поки ж вони практично нічийні і потерпають від рейдерства. Лісівникам, які й так працюють у непростих умовах, доводиться постійно боротися з їх розкраданням, хоча й без того мають чималий обсяг охоронних територій. 
У розпорядженні Державного підприємства «Онуфріївське лісове господарство» 15 тис. га площ землі, з яких лісовою рослинністю вкриті – 11 тис. га в т.ч. лісові культури — 5823,4 га. Це загалом три лісництва — Онуфріївське, Олександрійське та Дерїївське. При Онуфріївському працює також і цех з переробки деревини. Сам колектив лісгоспу сьогодні складає до сотні осіб, в т.ч. — 38 працівників лісової охорони. 
— Такої кількості працівників під час сезонних робіт нам замало, — підкреслює керівник. —Тому влітку ми збільшуємо  нашу чисельність удвічі. Набираємо тимчасових працівників, які займаються лісовідновленням та лісорозведенням, а також вирощуванням декоративного та садового матеріалу, збором насіння для посіву рослин. При кожному з трьох лісництв працює розсадник молоденьких дерев та кущів. Значну увагу приділяємо розведенню декоративних рослин, особливо що стосується хвойних. По завершенню сезону цей штат скорочуємо, бо утримувати, навіть охоронців лісу у необхідній кількості непросто. У нас немає великої фінансової змоги збільшувати свій постійний штат. Середні заробітки лісівників на сьогодні складають 6 тис. грн на місяць.
Треба також зазначити, що планово підприємство займається заготівлею ліквідної деревини. Останній рік вона складала близько 11 тис. куб. метрів, в т.ч. рубок головного користування — 4 тис.куб. метрів. Утричі більше угідь у лісгоспі заліснюють.
А при Онуфріївському, наприклад, утримуємо деревообробну дільницю, основним завданням якої є задоволення потреб населення кількох районів пиломатеріалами та товарами народного споживання. Річний об’єм складає близько 265 куб. метрів  пиломатеріалів та товарів народного вжитку, які реалізуються на внутрішньому ринку Онуфріївського та Олександрійського районів. Дохід підприємство отримує не лише від деревообробки, а також від заготівлі та реалізації лісу, вирощування декоративних дерев і кущів,  продажу ялинок, тощо.
Окрема складова діяльності лісгоспу — це заліснення його території. — Процес досить специфічний і копіткий. Здійснюється паралельно з плановими рубками. 
— Просто менш помітний, але дуже суттєвий, — наголошує Олег Васильович. — Наше господарство специфічне ще й тим, що знаходиться на межі Лісостепу та Північного степу. Деякі породи дерев на заліснених територіях приживаються не так швидко. На це йдуть роки. Але наша робота – подарунок прийдешнім поколінням.
Разом з керівником лісгоспу ми побували  на одній із таких територій. Вона знаходиться біля недіючого Бандурівського вуглерозрізу. Займає понад 229 га землі, із них створено нових лісів на площі 73,4 га. Чотири роки тому лісівники посадили там акацію та червоний і звичайний дуб. Дерева вже підросли і створюють неймовірні природні оази, і таких по району чимало. Також вдалося побувати на лісовому кордоні, що знаходиться неподалік Недогарської сільської ради. Це ошатне помешкання лісівника, що знаходиться на межі лісу і степу. Добре облаштована місцина і гарний рекреаційний пункт. Там працівниками державної лісової охорони також контролюються мисливські угіддя щодо додержання  правил відстрілу дичини.
Довідка:
Олег Деркач — директором ДП «Онуфріївський лісгосп» призначений з 14 червня 2018 року. Має вищу освіту інженера лісового господарства. У 1996 році закінчив Київський національний аграрний університет. У лісовій галузі працює понад 22 роки. Пройшов кар’єрними сходами від помічника лісничого Вільховатського лісництва Звенигородського ДЛГО «Черкасиліс», до лісничого Чигиринського та Онуфріївського лісництв, працював також головним лісничим. Неодноразово відзначався грамотами і подяками різного рівня. Має кілька нагрудних знаків — «За бездоганну службу в державній лісовій охороні України», отриману у 2006 р. та «Лісничий ІІ класу» у 2007-му.