Епідемічна ситуація в районі під загрозою

В Олександрійському районі не систематично, попри приписи відповідних фахівців, проводяться лабораторні аналізи питної води в централізованих і децентралізованих джерелах водопостачання, що може негативно вплинути на епідемічну ситуацію в районі. Про це сказала Анастасія Чижик, заступник начальника районного управління Держпродслужби у Кіровоградській області під час засідання колегії Олександрійської РДА. За її словами, протягом ІІІ кварталу 2018 року лабораторний контроль безпечності та якості питної води проводився лише на восьми водогонах із 13. А саме, на КП «Войнівське», КП «Куколівське», КП «Косівчанка», КП «Водолій» (сел. Приютівка), КП «Новопразьке», КП «Водограй» (с. Щасливе), ПАТ «Олександрійський райагрохім» в с. Андріївка, ПАТ «Олександрійський цукровий завод» в сел. Приютівка. Проте, лише на шести з них контроль безпечності та якості питної води проводиться систематично, кожен квартал. До дисциплінованих не належать КП «Новопразьке» і ПАТ «Олександрійський цукровий завод» в сел. Приютівка.

Лише раз у поточному році лабораторний контроль якості питної води проводився на п’яти водогонах: КП «Струмок» (с. Новоселівка), водогоні Ізмайлівської сільської ради, водогоні с. Олександрівка, що знаходиться на балансі ФГ «Олександрівське», водогоні с. Дівоче Поле (на балансі «УкрАгроКом»), водогоні с. Шарівка (на балансі ПАТ «Шарівське»).
У результаті комплексної перевірки дотримання вимог санітарного законодавства у сфері питної води та питного водопостачання населення приписи щодо усунення порушень санітарного законодавства отримали у поточному році два підприємства — «Новопразьке» і «Водолій».
Ще гірша ситуація з лабораторним контролем із джерел децентралізованого водопостачання. Для прикладу, у поточному році жодного разу не проводився лабораторний контроль безпечності і якості питної води в Бандурівському, Протопопівському, Новопразькому № 2 дошкільних навчальних закладах, які використовують воду з власних колодязів та свердловин.
Зовсім не організований лабораторний контроль води із джерел децентралізованого водопостачання, що використовується лікувально — профілактичним закладами (ФАПами і амбулаторіями), їдальнями підприємств, закладами соціальної сфери.
Тож, якої якості і чи придатна до споживання вода, що використовується для потреб цих закладів, наразі невідомо, резюмувала Анастасія Чижик. І в котре  закликає керівників згаданих підприємств і органів місцевого самоврядування  у межах своїх повноважень виконувати вимоги ЗУ «Про питну воду та питне водопостачання».