Ремонти у Приютівській лікарні завершать наступного року

Перший етап медичної реформи в Україні вже стартував. Відтак маємо й перші результати. Які саме, розповідає Андрій Данилюк (на фото) — головний лікар Приютівської амбулаторії.
«Запуск медичної реформи сприяв підвищенню заробітних плат лікарів, — говорить Андрій Григорович. — Такі ми отримали вже у жовтні. Вони розраховані по-новому, з урахуванням кількості задекларованих лікарем пацієнтів.
Кошти на кожного Національна служба здоров’я перераховує на Центр надання первинної медико-санітарної допомоги, а потім нам на амбулаторію. Зарплати розраховуються від кількості пацієнтів, задекларованих на одного лікаря. Для педіатра норма — 900 осіб, сімейного лікаря — 1800, а терапевта — 2000. Хто з лікарів не набрав необхідної кількості пацієнтів або набрав менше 50% від норми, має суттєво менші заробітки.
Нова система працює так, що ми спершу підписали декларацію з пацієнтом та внесли відомості про нього у комп’ютерну базу даних. Потім, коли пацієнт звертається до нас, бо потребує консультації чи лікування, ми вносимо і зберігаємо дані про перебіг його хвороби і зазначаємо діагнози, що кодуються за міжнародним стандартом. Працюємо в особистому електронному кабінеті лікаря. Там зберігається інформація про пацієнта».
Не виключено, що у наступному році Приютівську амбулаторію буде передано на баланс місцевої ОТГ. Вона має стати неприбутковим комунальним закладом та отримати нову ліцензію на надання медичних послуг. Наразі ж знаходиться у складі районного КП «Центр надання первинної медико-санітарної допомоги» під керівництвом Олександра Гірника.
«До того ж, рік тому ми розробили проект щодо проведення комплексних ремонтних робіт в Приютівській лікарській амбулаторії. Запланували відновити дах, утеплити стіни та провести ремонт стаціонару, — продовжує головний лікар. — На жаль, до проекту Фонду регіонального розвитку не потрапили. Натомість частину необхідної суми (1 млн 200 тис. грн) нам було виділено з районного бюджету. І тому за останні місяці нам вдалося повністю перекрити дах на лікарні. Робота зроблена швидко і якісно. Але заклад ще потребує ремонту. Тому я сподіваюся, це вдасться зробити вже з наступного року».
На жаль, не всі мешканці Приютівської ОТГ вже звернулися до сімейних лікарів і підписали з ними декларації. Ймовірно, що громадськість не дуже розібралася у суті нового реформування і тому зволікає. Але має реальну змогу задекларувати свою співпрацю з медиком у чотирьох амбулаторіях — Приютівській, Головківській, Войнівській і Бутівській. Нову також будують у Протопопівці.
Що стосується Приютівської амбулаторії, то сьогодні у медичному закладі працює три сімейні лікарі — Геннадій Лазаренко, Ірина Кулак та Надія Цимбаліста і терапевт Андрій Данилюк. До 1 січня 2019-го з ними ще можна підписати декларації. І краще не зволікати, щоб потім не довелося платити з власного гаманця за надані медичні послуги.