Завдяки зусиллям влади і громади у Попельнастому запрацював дитячий садок


Дитячий навчальний заклад «Капітошка», що знаходиться у с. Попельнасте, функціонує уже сім років. Передувало його офіційному відкриттю проведення капітального ремонту старої будівлі 1914 року, в якій раніше знаходилися амбулаторія, згодом — бібліотека. Сьогодні у пристосованому приміщенні садочка затишно, тепло, комфортно. Сама будівля приваблює, як зовні, адже має сучасний вигляд, так і всередині.

Завідуюча ДНЗ «Капітошка» Алла Леонідівна Олійник (на фото) розповідає, що ремонтні роботи з облаштування приміщення під дитячий садок розпочалися восени 2010 року, а проводили їх за кошти сільської ради, а також місцевих сільгосппідприємств: АПК «Артем» (керівник Віталій Журавльов), ТОВ «УкрАгроКом» (керівник Анатолій Кузьменко), СТОВ ім. Шевченка (керівник Юрій Гаращенко). 
У закладі було проведено газове опалення та встановлено багатофункціональний котел, який, може працюватиме на, дровах, пілетах, інших видах палива.
Сьогодні, пригадуючи часи відновлення роботи дитячого садка в Попельнастому, Алла Леонідівна зазначає, що на той час серед його жителів було чимало людей, які не вірили в те, що заклад запрацює. Адже ДНЗ «Колобок», який до того часу функціонував у Попельнастому, не працював   протягом 12 років, а місцеві жителі змушені були виховувати малечу вдома.
Ідея відродити дитячий садок у населеному пункті належить Попельнастівському сільському голові Олегу Волянському. Він, як керівник підпорядкованої території, розумів, що для того, аби молодь залишилася жити і працювати у сільській місцевості, там повинні бути створені належні соціально-побутові умови.
— Діти мають обов’язково відвідувати дитячий садок, адже там хлопчики та дівчатка вчаться роботі в колективі, спілкуванні та грі з однолітками, зможуть краще адаптуватися до самостійного життя, — розповідає Алла Олійник. — Нам дуже пощастило на гарного і дбайливого управлінця,  «Капітошка» постійно відчуває підтримку сільської ради у вирішенні будь-якого питання, яке стосується функціонування дошкільного навчального закладу.
Алла Олійник розповідає, що Попельнастівська сільська рада на чолі з Олегом Волянським подбала не лише про ремонт приміщення під майбутній дитсадок, а й про повне його укомплектування. Для закладу  придбали меблі, штори, постільну білизну, іграшки.
Нині у садочку діє одна різновікова група, в якій перебуває 26 дітей, серед яких не лише хлопчики та дівчатка із с. Попельнасте, а й, навіть, із сіл сусідньої Дніпропетровської області. На жаль, загальна площа приміщення не дозволяє збільшити кількість місць у дитячому садочку. Тож з метою економії місця у ДНЗ «Капітошка» одну спальню переобладнали під ігрову, в іншій встановили двоярусні ліжка.
У дитсадку хлопчики та дівчатка отримують якісне збалансоване харчування, вартість якого складає 35 грн (батьки сплачують з цієї суми лише 7 грн, решту — сільська рада).
Весело та цікаво своє дозвілля у теплу пору року дітвора має змогу проводити в надувному басейні, на дитячому ігровому майданчику, на батуті (його подарували представники місцевої протестантської церкви), які є на території дитсадка. А для того, щоб  малеча ще й фізично розвивалася за кошти сільської ради було придбано спортивний майданчик, з установкою якого допомогли батьки вихованців.
Відкривати цікавий, захоплюючий світ хлопчикам та дівчаткам щодня допомагає злагоджений колектив працівників ДНЗ «Капітошка», до складу якого входить вихователь, помічник вихователя, медична сестра, завідуюча закладом, а також технічний персонал дитсадка.
За словами завідуючої ДНЗ «Капітошка» Алли Олійник, окрім Попельнастівської сільської ради не залишається осторонь вирішення проблем дитячого садка і керівництво місцевого відділення ТОВ «УкрАгроКом» (керівник Віталій Касапенко), СТОВ ім. Шевченка (керівник Юрій Анатольєв), які допомагають із придбанням подарунків до свят, а також сприяють у вирішенні інших побутових питань. 
– У 2019 році у ДНЗ «Капітошка» буде 11 випускників. Черги у дитячий садок немає, адже попри невелику площу приміщення закладу, ми намагаємося взяти до «Капітошки» хлопчиків і дівчаток, батьки яких до нас звернулися, та зробити усе від нас залежне для того, аби малеча, яка проживає на території Попельнастівської сільської ради, була повністю охоплена дошкільною освітою та йшла до 1 класу добре підготовленою, — зазначила наостанок Алла Олійник.