У «Колосі» запровадять диференційний посів зернових


«Торік у ТОВ «Колос» (директор Олександр Замковий) агрономів замінили на агроскаутів, які вивчають стан полів за допомогою фото та відео фіксації з прив’язкою до точних координат», — розповідає 33-річний Іван Гуменюк (на фото), керівник відділу інформаційних технологій та помічник керівника аграрного відділу підприємства. Працює з 2005-го. Впроваджує у землеробство нові IT- технології.

«Агроскаутів у нас двоє, — говорить він. — Ведуть облік полів, фіксують історії та вивчають хвороби рослин, визначають помилки механізаторів, якість грунтів, вологість тощо. Підприємство має 6 тис. га орної землі. Ясна річ, що два агроскаути не в змозі всю оббігати. За добу у них план — огляд 2 тис. га. Та й, окрім фото-відео фіксації, вони також вимірюють вологість грунту й інші параметри, аби зрозуміти — яку обробку, глибоку чи поверхневу, треба здійснити після збору врожаю.
У свій роботі використовують мобільні телефони з розширеним функціоналом та додатковими інтернет-сервісами. Зокрема, і спеціальний додаток — програму «Кропіо». Завжди тримають зв’язок з диспетчерською.
Їхню роботу полегшують дрони і наш спеціаліст Дмитро Чорний. Керує шістьма, що придбані саме для огляду полів. У господарстві немає безпілотників, які вносять добрива чи засоби захисту рослин. Їх придбання — затратна і непрактична справа. Одне поле наш дрон оглядає за 20 хв. Потім ми зберігаємо відео польотів, під час яких фіксується стан полів. Але поля часто неоднорідні і потім там треба здійснювати наземні розвідки. Сумнівні точки оглядають агроскаути.
Маємо ще і космо-знімки. Вони формують нам загальну картину. Їх робить супутник. Але вони непрактичні, бо не передають всіх аспектів. 
Основну надію покладаємо на роботу дронів та агроскаутів. Зібрані дані оперативно опрацьовуємо разом з Едуардом Різніченком, керівником відділу з рослинництва».
А загалом всі працівники ТОВ «Колос» технічно добре підковані. Нормально між собою комунікують. Якщо у полі, наприклад, зламався трактор і потрібна заміна деталей — механізатор все фотографує, знімки передає на підприємство і отримує оперативну допомогу.  Заміна колес, гуми, інших деталей — регламентовані. «Не дізнавшись у чому річ, ми не поїдемо у сусідні Федірки на ремонт комбайна, — каже Іван. — Механізатор має все точно пояснити, сфотографувати, бо у кожного є смартфон та інтернет.
Буває у деяких селах немає мобільного зв’язку, то всі транспортні засоби забезпечені раціями. Вже знаючи проблему, токар готує деталь і негаразди швидко ліквідуються».
До того ж, вся техніка у «Колосі» оснащена автопілотами. Тобто у системі навігації комбайна запрограмована траєкторія руху. На кожен день механізатор отримує сформований маршрут, за яким працює. 
«Зараз пік сезону і працює 10 одиниць техніки. Вся задіяна на збиранні кукурудзи та соняшника, а паралельно йде підготовка грунту до нового посівного року. Вже план є! З наступного року плануємо запровадити у себе диференційний посів зернових культур. Тему вивчаємо. Технічно готові, ведемо лише певні математичні підрахунки, як простіше це зробити», — каже наостанок Іван Гуменюк.