У Попельнастому відкрили культурно-освітній центр «Толока»

Радісна та довгоочікувана подія — урочисте відкриття культурно‑ освітнього центру «Толока» зібрало 19 жовтня у с. Попельнасте місцевих жителів, а також гостей з Олександрії, Кропивницького. Ідея відкриття даного закладу у Попельнастому належить вчителю, журналісту, лауреату обласної краєзнавчої премії імені Ястребова Валерію Жванку. Його іцініативу і добрі починання підтримав Попельнастівський сільський голова Олег Волянський. Тож разом, об’єднавши зусилля, вони почали впевнено йти до реалізації задуму.

Приміщенням під майбутній культурно-освітній центр послугувала старовинна будівля 1908 року, в якій спочатку мешкав разом із своєю родиною заможний житель Попельнастого — коваль Жарко. Пізніше чоловіка було репресовано, а в приміщенні розмістився місцевий осередок комітету компартії, згодом — гестапо, а у післявоєнний час — аптека. Протягом останніх 17 років будівля пустувала і почала руйнуватися. У березні 2017  року вона отримала нове життя, коли на сесії Попельнастівської сільської ради місцеві депутати ухвалили рішення про розміщення в ній культурно-освітнього центру та виділено для капітального ремонту 700 тис. гривень.
Перші історичні нариси про Попельнасте написали Павло Бичок та Олександр Спересенко. У населеному пункті протягом багатьох років поспіль учнями школи на чолі із Валерієм Жванком проводилася значна пошуково-дослідницька робота із вивчення та дослідження рідного краю, яка дала свої результати — назбиралося багато цікавої інформації, історичних документів, що пов’язані із життям людей, які в різні роки жили, працювали і розбудовували населений пункт, а також багато предметів старовинного вжитку. Проте, досі у Попельнастому не було спеціального приміщення, де б можна було усе це зберігати. Тож відповідно до задумів ініціаторів створення культурно-освітнього центру в ньому повинні розміститися музей, галерея, кінозал, бібліотека та квест-кімната.

І от у п’ятницю, 19 жовтня, в день офіційного відкриття культурно-освітнього центру «Толока» у внутрішній частині двору було досить велелюдно. Участь у церемонії взяли перший заступник голови Олександрійської районної державної адміністрації Юрій Коваль, голова Олександрійської районної ради Ольга Коріненко, які вітаючи попельнастівців із такою непересічною подією, наголосили на важливості та необхідності функціонування подібного закладу у сільській місцевості. Щирі привітання своїм односельцям адресував і Попельнастівський сільський голова Олег Волянський, який також подякував за допомогу у проведенні ремонту місцевим жителям — Богдану Головацькому, Андрію Кіяшку, Михайлу Величку, керівнику СТОВ ім. «Шевченка», депутату районної ради Юрію Анатольєву, який допомагав кадрами та технікою; місцевому підприємцю Олексію Попрузі — він забезпечував працівників ремонтних бригад, а також усім односельцям, які допомагали у проведенні ремонту. Жителька Попельнастого Лідія Грама передала Олегу Волянському рушник, який власноруч вишила спеціально до відкриття «Толоки» і подальшого його зберігання у цьому центрі.
Далі Юрій Коваль, Ольга Коріненко та Олег Волянський перерізали символічну стрічку перед центральним входом культурно-освітнього центру, а священнослужитель провів обряд освячення, після чого усіх запросили всередину приміщення.
Тут, в одній із виставкових зал, увагу присутніх одразу привернули розміщені на стіні старі, пожовклі від давності фотографії, з яких дивилися на сучасників жителі села Попельнастого. Відображалися на світлинах і елементи національного одягу земляків, їхній побут, одні з перших двоколісних засобів пересування — велосипед та мотоцикл. У цій же кімнаті знаходилися і предмети тодішнього інтер’єру попельнастівців — старовинні дерев’яні комод та стільці із фігурним різьбленням. А в галереї відвідувачі впізнавали на картинах сучасні мальовничі краєвиди Попельнастого. У розташованій та гарно оформленій неподалік вітрині демонструвалися елементи зброї часів Другої світової війни, неоголошеної війни на сході країни, а також кам’яна сокира, бойовий молот, з яким воювали наші пращури, сокири часів Київської Русі, козацьке гарматне ядро, фрагменти «жіночої» зброї, якими захищалися в давнину жінки — рогачі, вила та багато іншого. Загалом, основу колекції музею складає зберігання старожитностей Максима Щербакова (нині покійного), яке члени його родини подарували попельнастівській громаді. Гості охоче роздивлялися експонати, від яких віяло давниною, торкалися їх руками та фотографувалися біля стендів на згадку. В імпровізованому кінозалі присутні переглянули відзнятий відеокліп про село Попельнасте.

Олена Федорівна Шкуратько, 66 років, жителька с. Попельнасте:
«Я дуже рада і горда тим, що у Попельнастому відкрили культурно-освітній центр. Сьогодні я впізнала на світлинах багатьох родичів — свого дядька Семена Керуса, свекруху Явдоху Шкуратько, колишню вчительку місцевої школи Лідію Граму, а також багатьох сусідів та односельців. Було надзвичайно цікаво згадати прожиті роки, подумки повернутися в молодість.
Для села такий культурно- освітній центр необхідний, адже він допоможе зберегти для наступних поколінь пам’ять про земляків, щоб вони могли зрозуміти, як жили, працювали і відпочивали їхні пращури».
Валерій Жванко, 61 рік, вчитель, журналіст, лауреат краєзнавчої премії імені Ястребова:
«Відкриття культурно-освітнього центру у Попельнастому — реалізація мрії багатьох людей. Такі події трапляються раз у житті, я дуже вдячний людям, які долучилися до цього дійства. Як відомо, без минулого — немає майбутнього. Збирання, зберігання і вивчення предметів, документів, які несуть певну історичну цінність — буде одним із завдань культурно- освітнього центру «Толока». Ми зберігаємо пам’ять про жителів Попельнастого, а вона — цінніша за золото».