Новоселівська і Лікарівська школи стали дев’ятирічками

На минулому тижні відбулася двадцять дев’ята сесія Олександрійської районної ради. Відкрила і провела її голова районної ради Ольга Коріненко. Але спочатку депутати попрацювали в постійних депутатських комісіях, спільне засідання яких провів голова постійної комісії з питань агропромислового комплексу, земельних відносин та екології Андрій Турський. 

І лише після того, як питання черги денної були ретельно вивчені, депутати приступили до їх ухвалення. Першим рішенням народні обранці затвердили хід виконання районної цільової програми протидії поширенню наркоманії і злочинності, пов’язаної з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, на 2016-2018 роки. Про що доповіла Юлія Ніконова, заступник директора – начальник відділу соціальної роботи районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Доповідачка поінформувала, які вживаються заходи для запобігання незаконному вживанню наркотичних засобів та у який спосіб здійснюється контроль за обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.
Далі сесія внесла зміни до районної комплексної програми соціальної підтримки учасників АТО, членів їхніх сімей та вшанування пам’яті загиблих на 2017 – 2020 роки, додавши до переліку тих, кому надається соціальна підтримка, категорію осіб, що мають статус «постраждалий учасник Революції Гідності». Іншим рішенням депутати затвердили Положення використання коштів, передбачених у районному бюджеті на фінансову підтримку громадських об’єднань ветеранів, заходи з відвідування військових поховань і військових пам’ятників та з відзначення святкових, пам’ятних та історичних дат. 
Наступним рішенням сесія затвердила головою постійної комісії райради з питань бюджету, фінансів, власності, інвестиційної діяльності, приватизації та регуляторної діяльності депутата райради Віталія Згаму та членом цієї комісії – депутата райради Юрія Анатольєва. 
Далі депутати підтримали дві пропозиції першого заступника голови Олександрійської РДА Юрія Коваля та внесли відповідні зміни в програму енергоефективності Олександрійського району, та іншим рішенням - у Програми соціального та економічного розвитку району, доповнивши, зокрема, розділ «Охорона життя» таким змістом: «забезпечення лікування хворих на хронічну недостатність методом гемодіалізу, із залученням субвенції з державного та місцевих бюджетів, інших джерел, не заборонених чинним законодавством». 
Під час свого виступу Юрій Коваль озвучив ситуацію, що склалася між районом і містом через небажання міської влади відшкодовувати районному бюджету кошти, що направляються на лікування хворих, які проживають в Олександрії і користуються методом гемодіалізу не в обласній лікарні, як раніше, а в центральній районній лікарні. «Щомісяця на одного хворого, якому надається лікування у гемодіалізному центрі ЦРЛ, витрачається 30 тисяч гривень. Здебільшого це хворі, що проживають в Олександрії. Між тим, міська влада відмовляється дотримуватися досягнутих раніше домовленостей. Через це сума боргу постійно зростає і нині складає майже 600 тисяч гривень», - наголосив Юрій Коваль. Він запропонував депутатам райради офіційно звернутися до міської і обласної влади для знаходження шляхів усунення суми боргу.
На сесії розглянуто й кадрове питання. На посаду директора Олександрійського районного комунального медично – виробничого підприємства профілактичної дезінфекції призначено Юрія Дмитровича Федоренка. Проект рішення з даного питання депутати ухвалили одноголосно. 
Наступними рішеннями сесія затвердила Положення про порядок проведення конкурсу та призначення педагогічних працівників комунальної установи «Інклюзивно – ресурсний центр» Олександрійської райради; змінила найменування двох закладів - Новоселівського навчально – виховного комплексу «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» та Лікарівського навчально – виховного комплексу «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад», у зв’язку з пониженням ступеня шкіл. Відтепер вони стали дев’ятирічками. Також депутати внесли зміни до районного бюджету на поточний рік та затвердили низку технічних рішень.
З усіх розглянутих питань ухвалені позитивні рішення. У роботі сесії взяли участь 19 депутатів, розглянуто 16 питань черги денної. 
Насамкінець пленарного засідання свій депутатський запит озвучив Андрій Турський. Він поцікавився, чи регламентує держава використання гербіцидів, пестицидів на один гектар сільськогосподарської землі і чи існує в районі установа, що контролює та перевіряє сільгосппідприємства на виконання цих вимог. Депутат підкреслив, що питанням цікавиться на прохання Товариства бджолярів, які переймаються якістю своєї продукції, бо знають: на наших ринках практично немає продукції без нітратів. Підозрюють, що причина такої ситуації - у безкарності. У процесі обговорення з’ясувалося, що нічого подібного в районі не досліджується, бо держава цього не вимагає.