Розпочато збір солодких коренеплодів

«Станом на 12 вересня Олександрійський район повністю увійшов у фазу осінньо-польових робіт, — розповідає начальний районного управління АПК Олександр Ткаченко. — Наприкінці серпня розпочався посів озимих під урожай 2019-го. Але загалом до 8 вересня район перебував у досить екстремальній ситуації — майже місяць не було опадів по всій його території. Та не зважаючи ці виклики погоди, господарства почали посів ріпаку і виконали прогнозований показник на 50% від запланованих площ. Посіяли також 5% озимої пшениці. Сівбу першими почали ТОВ «УкрАгроКом», ФГ «Південне», «СВК ім Фрунзе». Вони сіяли в суху землю, але ризики виправдані, оскільки пішов дощ. Тепер плани по посіву озимих будуть виконані на 100%.

До того ж, у зв’язку зі складними погодними умовами, наші аграрії дещо раніше почали збирання пізніх зернових культур. Соняшника зібрано вже близько 40% від прогнозованих площ з середньою врожайністю 22 цнт/га (але вона дуже строката від 14 до 37 цнт/га). У порівнянні з попередніми роками, цей показник більш-менш нормальний. Непогані врожаї у таких складних умовах навчилися отримувати олександрійські сільгоспвиробники. Що ж стосується сої, то її зібрано з 25-30% від усіх площ, середня врожайність 11 цнт/га (але є і від 8 цнт/га й до 18 цнт/га). Тут маємо недуже гарні показники, які останні кілька років бажають кращого.
Район вже також збирає кукурудзу. Скошено на 15% площ із середньою врожайністю — 42,1 цнт/га. Та цей показник за нашими прогнозами буде дещо кращий, бо строкатість від 30 цнт/га й до 70 цнт/га.
Окрім того, вже стартував збір цукрових буряків. Хоча ще до 8 вересня мали невтішні прогнози і не знали, як його розпочати.
Якщо все буде добре, то комплекс осінньо-польових робіт завершимо напередодні свого професійного свята».