У Новопразькій об’єднаній громаді працюють на перспективу


Третя сесія Новопразької селищної ради відбулася у понеділок, 10 вересня. Про найбільш важливі рішення, що ухвалили депутати для поліпшення життєдіяльності селища, нашому виданню розповів селищний голова Богдан Куруп.
— Кілька рішень стосувалися змін до бюджету селищної ради, — говорить керівник Новопразької ОТГ. — Зміни до головного кошторису громади пов’язані передусім із надходженням додаткових коштів, що були спрямовані на забезпечення життєдіяльності селища. В цьому розділі — подальше виконання робіт щодо вуличного освітлення. На черзі встановлення трьох КТП (комплектних трансформаторних підстанцій - авт.) на загальну суму 798 тисяч гривень 902 грн. Також збільшено статутний фонд нашого комунального підприємства для придбання інвентаря та спеціалізованої техніки на загальну суму 477 тисяч 850 гривень. Вона потрібна для прибирання та благоустрою населених пунктів, що входять до Новопразької об’єднаної громади. Загалом, буде придбано екскаватор (МТЗ), бензопилу, кущоріз, щепоріз. До цього переліку додали ще й запасні частини, — підкреслив керівник громади.

Водночас, за його словами, актуальною для Новопразької громади залишається тема придбання сучасного сміттєвоза для забезпечення безперебійного та централізованого вивезення сміття. Він говорить, що придбати таку техніку громада зможе, скоріше за все, з наступного року, коли буде сформований спільний бюджет із тими сільськими радами, що увійшли до Новопразької ОТГ.
— Для комплексного вирішення сміттєвої проблеми необхідно устаткувати чимало технічних та організаційних питань. Це, передусім, затвердження Правил благоустрою та санітарних схем населених пунктів. Лише після цього буде оголошено конкурс, визначено переможця, з яким потім укладемо договір на виконання робіт із вивезення сміття. Поки що ця робота на початковій стадії, — зазначив Богдан Куруп.
Щодо інших рішень, то на сесії селищної ради передбачено фінансування для облаштування вуличних зупинок. На ці потреби депутати виділили 40 тисяч гривень. Це будуть нові зупинки на замовлення комунального підприємства. Ще 20 тисяч гривень виділено комунальному підприємству на виготовлення проектно-кошторисної документації для виконання капітального ремонту системи водопостачання на вулицях Берегова, Садова, Соборна — Садова.
Окремим рядком у бюджеті передбачені 75 тисяч гривень на придбання на умовах співфінансування з районного бюджету класу хімії для Новопразького НВО. Передбачені також кошти для виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво двох громадських вбиралень: одну збудують у центральному районі селища, іншу — у місцевому парку.
«Це питання назріло вже давно, — говорить мій співрозмовник, — тому зволікати з його вирішенням далі не можна. Людям має бути комфортно скрізь». А для БТЮТ передбачені кошти на придбання комп’ютера. Загалом, на сесії внесено зміни до бюджету на суму 1593 тисячі гривень. У цілому, за словами Богдана Курупа, бюджет селища цього року наповнюється значно краще, ніж торік, перевиконання плану становить 33%.
На сесії також розглянуто велику кількість земельних питань, одне з них пов’язане з будівництвом на території Нової Праги дитячого будинку сімейного типу за кошти державного бюджету. Для забезпечення такого будівництва депутати виділили відповідну земельну ділянку.
І насамкінець — приємна новина для колективу Новопразької музичної школи, її вихованців та їхніх батьків. Депутати селищної ради підтримали ініціативу директорки школи Вікторії Ходи стосовно ремонту їхньої актової зали. На наступній сесії депутати виділять кошти на проектно-кошторисну документацію, а згодом і на сам ремонт. Очікується, що його виконають до кінця поточного року.