Про призов громадян, епізоотичну ситуацію в районі і не тільки

Стартувала призовна кампанія

Про організацію та особливості проведення призову громадян на строкову військову службу йшлося в райдержадміністрації на семінар-нараді з сільськими та селищними головами. Присутніх інформував про це заступник військового комісара-начальник відділення комплектування Олександрійського міського об’єднаного військового комісаріату Юрій Коваль. За його словами, найрозповсюдженішою проблемою, з якою доводиться стикатися працівникам військкомату під час проведення призовної кампанії, є ухилення чоловіків від служби, а також розбіжність фактичного місця проживання із реєстрацією (пропискою), що унеможливлює своєчасне прибуття призовників до військкомату. Для того, аби уникнути непорозумінь і забезпечити необхідну явку призовників на дільниці (на окремих територіях вона складає 50—70% від потреб) доповідач наголосив на необхідності тісної співпраці працівників військкомату, Олександрійського районного відділення поліції, райдержадміністрації, а також сільських і селищних голів.

Сім випадків сказу зареєстровано в районі

Про це розповів начальник Олександрійського районного управління Держпродспоживслужби Станіслав Лум’яник. Він наголосив, що протягом 2018 року випадки захворювання диких свійських тварин на сказ зареєстровані в Ульянівці, Степанівці, Бандурівці, Ізмайлівці, Сониному, Головківці, Травневому. Єдиним ефективним засобом боротьби із цим небезпечним захворюванням, як відзначив спеціаліст, є проведення щеплення тварин.
Також він звернув увагу сільських та селищних голів на те, що в Україні продовжує поширюватися африканська чума свиней (АЧС). Лише з початку цього року зареєстровано 109 випадків.
Якість питної води перевіряють, але не систематично
Станіслав Лум’яник довів до відома учасників наради інформацію про стан проведення лабораторного контролю якості питної води. Так, за його словами, систематичний лабораторний контроль якості питної води із джерел централізованого водопостачання організований та проводився у КП «Войнівське» (Войнівської сільської ради), КП «Куколівське» (Куколівської сільської ради), КП «Косівчанка» (Косівської сільської ради), КП «Водолій» (Приютівської селищної ради), КП «Водограй» (Щасливської сільської ради). А от лабораторний контроль перевірки якості питної води, за словами виступаючого, мав несистематичний характер на водогоні ПАТ «Олександрійський райагрохім», яке постачає воду населенню с. Андріївка. Протягом поточного періоду 2018 року лише один раз проводилися лабораторні дослідження якості питної води на водогонах: Новопразького комунального підприємства, КП «Струмочок» Новоселівської сільської ради, Ізмайлівської сільської ради, ТОВ «Олександрійський цукровий завод», вода з якого подається населенню с. Приютівка. У цьому переліку також водогони с. Олександрівка, що знаходиться на балансі ФГ «Олександрівське», с. Дівоче Поле, що перебуває на балансі ТОВ «УкрАгроКом», с. Шарівка, що знаходиться на балансі ПАТ «Шарівське».

Паспортизацію сміттєзвалищ погодили не всі

Виступаючи перед учасниками зібрання, Станіслав Лум’яник торкнувся у своїй доповіді і питання паспортизації місць видалення відходів. Так, станом на 1 вересня поточного року паспорти на місця видалення відходів (сміттєзвалища) розроблені та погоджені 17 сільськими та селищними радами (18 сміттєзвалищ). Не зверталися для погодження паспортів на місця видалення відходів Косівська, Михайлівська, Недогарська, Олександрівська, Попельнастівська, Протопопівська, Улянівська сільські ради. У свою чергу, Юрій Коваль акцентував увагу сільських та селищних голів на необхідності активізації проведення роботи у відповідному напрямку.

Проблемне питання — низький рівень сплати податків одноосібниками

Про виконання місцевих бюджетів за 8 місяців 2018 року та перспективи їх виконання за 9 місяців поточного року розповіла начальник фінансового управління районної державної адміністрації Ірина Левченко. Вона відзначила, що виконання бюджету району за вісім місяців складає 111,4%. Що стосується виконання бюджетів сільських рад, то допвідачка відзначила, що Улянівська, Лікарівська та Добронадіївська сільські ради нині вже мають річне виконання бюджету. Одним із проблемних питань нині, за словами Ірини Левченко, залишається низький рівень сплати податків одноосібниками (в цьому році він, навіть, менший минулорічного). Наостанок свого виступу Ірина Вікторівна повідомила про те, що у 2019 році планування сільських та селищних бюджетів буде формуватися по програмно-цільовому методу.