Мобільний соціальний офіс — реальна допомога людям у селі

Наталія Гриник під час прийому громадян
Кілька років поспіль на Олександрійщині діє «мобільний соціальний офіс». Він створений за розпорядженням голови Олександрійської РДА з метою надання соціально-правової допомоги сільським жителям за місцем їхнього проживання. Відвідувачі «пересувного офісу» отримують допомогу в оформленні тієї чи іншої заяви та детальні роз’яснення для подальшого розв’язання своїх проблем. На одному з таких виїздів у Войнівці Приютівської ОТГ побував і наш кореспондент.

З людьми спілкується І. Табачкова

Цього разу «мобільний офіс» працював у приміщенні Войнівського міжшкільного комбінату. У його роботі взяли участь: начальник управління соціального захисту населення РДА Ірина Табачкова, головний спеціаліст Олександрійського відділу обслуговування громадян управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області Наталія Гриник, директор Олександрійського районного територіального центру соціального обслуговування Наталія Білецька.
Вони поставили собі за мету наблизити послуги до людей у вирішенні різних конкретних питань. Тож під час 5-годинної роботи «пересувного офісу» надали роз’яснення законодавства та консультації з питань соціального та пенсійного захисту й різних соцпослуг. Зверталися до них переважно пенсіонери. Більшість потребували послуг територіального центру. П’ятеро — прийшли до перукаря, який працював на виїзді. Двоє хотіли виміряти тиск, один — заточити ножі, кілька осіб — потребували допомогу з покосу трави у дворі, тощо. Усім спеціалісти надали необхідну допомогу.
Представниця терцентру також презентувала пенсіонерам надання соціально-педагогічної послуги «Університет третього віку». Розповіла зокрема про те, що сьогодні в закладі працює пункт прокату технічних засобів реабілітації, видача яких у користування безоплатна. У пункті прокату на даний час є в наявності інвалідні візки, милиці та палиці. Для їх отримання охочим необхідно звертатися до терцентру за адресою: м. Олександрія, вул. Першотравнева, 5 або за тел.:7-17-93.
«Корисним і плідним, — як зазначає Наталія Білецька, — був цей виїзд у Войнівку. Прийшло близько 15 відвідувачів, які ставили різноманітні запитання. Дехто цікавився умовами призначення соціальної допомоги сім’ям із дітьми, інші — умовами нарахування субсидій, тарифами на газопостачання, призначеннями пенсій. Кілька осіб скористалися послугами перукаря. Кільком відвідувачам моя колега Ірина Табачкова роз’яснила порядок призначення субсидій».
«Як показала ця практика, функціонування «мобільного соціального офісу», як пересувного інформаційно-консультативного пункту, — то реальна допомога для людей літнього віку, які можуть отримати необхідні роз’яснення та консультації на місцях, не виїжджаючи в Олександрію. Завдяки нашим спеціалістам, які виїжджають у села, люди розв’язують свої проблеми й щиро дякують за такі послуги», — зазначила начальник управління соціального захисту населення РДА Ірина Табачкова.