Профілактичні огляди жінки району проходять невчасно - Мирослава Пилипенко

Стан надання медичної допомоги дитячому та жіночому населенню Олександрійського району розглянуто на засіданні колегії, що відбулося на минулому тижні.  Доповідали по суті  районний педіатр Олександрійської центральної районної лікарні Валентина Алєксєєва та районний акушер-гінеколог Олександрійської центральної районної лікарні Мирослава Пилипенко.

Валентина Алексєєва зазначила, що особлива увага в роботі педіатричної служби надається дітям першого року життя. Станом на 1 липня дитяче населення району становить 6417 осіб. Профоглядом стовідсотково охоплені всі діти відповідно до плану на півроку. Фахівчиня повідомила, що порівняно з минулим роком у районі дещо зменшилася народжуваність дітей: у 2018 році народилося 117 дітей, у 2017 році — 141 дитина. Діти, народжені в I півріччі 2018 року в пологовому відділенні центральної районної лікарні, вакциновані проти туберкульозу на 90,7 %. Минулого року цей показник становив 87,7 %.  Важливим розділом роботи педіатричної служби, як зазначила доповідачка, є нагляд і оздоровлення дітей «Д» групи (диспансерних хворих). Так, під наглядом перебуває  1331 дитина до 14 років та 336 підлітків.
Мирослава Пилипенко повідомила, що жіноче населення Олександрійського району станом на 1 липня 2018 року складає 17668 осіб (50,9 % від усього населення, що складає 34658 осіб).  Жінок фертильного віку (період в житті жінки, протягом якого вона здатна до виношування та народження дитини - ред.) — 7325 осіб (41, 4 % від кількості жіночого населення), дівчат — 0–14 років — 2864, дівчат 15–17 років — 487. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року збільшилася кількість пологів 151 проти шести  у 2017 році. За 6 місяців 2018 року  оглянуто із цитологічним обстеженням 3587 жінок, що становить 22,3 %. Лікар зауважила, що під час оглядів   виявлено 11 випадків дисплазії шийки матки, 8 хворих дообстежені та проліковані в Олександрійському онкодиспансері, 6 хворих проходять дообстеження в Кіровоградському обласному онкодиспансері. 
За звітний період 2018 року на диспансерному обліку з приводу вагітності, в жіночій консультації Олександрійської центральної районної лікарні перебувало 139 осіб.  Мирослава Пилипенко акцентувала увагу на тому, що серед неповнолітніх мають місце випадки ранньої вагітності. Нині в жіночій консультації перебуває 2 неповнолітні вагітні (16 та 17 років). За словами медика, з метою подолання випадків ранньої вагітності серед неповнолітніх спеціалістами центральної районної лікарні проводиться профілактична робота, зокрема, тематичні лекції.   У своєму виступі доповідачка  наголосила, зокрема, і на низькому рівні проходження жінками профілактичних оглядів, що унеможливлює виявлення на ранніх стадіях розвитку захворювань та вчасного їх лікування.
Стан онкозахворюваності у районі охарактеризувала у своєму виступі під час засідання колегії заступник головного лікаря Олександрійської центральної районної лікарні Тетяна Борисенко. Вона наголосила, що за 6 місяців 2018 року відзначається незначне зменшення кількості онкохворих (60), ніж за аналогічний період 2017 року (62). На першому місці серед онкозахворювань, за словами фахівця, знаходиться захворювання шкіри, на другому — рак легень, на третьому — рак ободової кишки, на четвертому — рак молочної залози. А от кількості померлих онкохворих в районі за останні півроку зменшилася. На засіданні колегії того дня розглянуті й інші питання та ухвалені відповідні рішення. Провів засідання  перший заступник голови районної державної адміністрації Юрій Коваль.