Регіональний фонд — у співпраці із підприємцями району

Вже вісімнадцять років поспіль в Олександрійському районі працює Регіональний фонд підтримки підприємництва, який із 2016 року очолює Наталія Анатоліївна Альпова (на фото). Робота Фонду полягає у наданні фінансової підтримки суб’єктам малого та середнього підприємництва за рахунок коштів місцевого та обласного бюджетів. Звернутися до Фонду має право кожен підпрємець, зареєстрований на території Олександрійського району.
Серед прикладів дієвої співпраці Регіонального фонду підтримки підприємництва в Олександрійському районі із місцевими підприємцями Наталія Альпова назвала наступні. Так, за її словами, у нашому районі, починаючи з 2008 року, щорічно надається фінансова допомога на безповоротній основі МП «Неємія» (с. Протопопівка, керівник Ахім Дьобріх) для підтвердження чинності патенту на винахід «Хліб Крафтма» (2008–2012 роки) та винахід «Хліб дієтичний безглютеновий» (2013–2018 роки) у державному підприємстві «Український інститут промислової власності».

– Протягом I півріччя поточного року Регіональним фондом на безповоротній основі надано допомогу МП «Неємія» на суму 700 грн. на підтримку чинності вищезгаданого патенту. Також у I півріччі 2018 року допомогу на безповоротній основі у сумі 10 тис. грн  надано ФОП Бірюковій К.А. для реалізації  проекту  «Вирощування чорної смородини, малини, агрусу та яблук» у с. Головківка, — розповідає Наталія Альпова. — І додає, що даний проект реалізується на умовах співфінансування з Регіональним фондом підтримки підприємництва у Кіровоградській області (290 тис. грн.), а загальна вартість проекту складає 300 тис. грн.
Серед найбільш поширених видів підприємницької діяльності, на які підприємці хочуть залучити кошти і звертаються до Регіонального фонду, Наталія Альпова називає  торгівлю і звертає увагу на те, що  Регіональний фонд не надає підтримку на підприємницьку діяльність, пов’язану із реалізацією тютюнових виробів, алкогольних напоїв.
  Для тих, хто не поінформований про роботу фонду, керівниця розповідає, що основними формами підтримки підприємців є фінансова допомога на безповоротній та зворотній основі. Надається фінансова допомога підприємцям на зворотній основі на впровадження бізнес-проектів у безготівковій формі, безвідсотково (терміном до 3-х років). Але обов’язковою умовою є цільове використання коштів та гарантоване їх повернення. Сума такої допомоги визначається в залежності від потреб заявника і зазвичай складає 20–30 % від потреби.
У свою чергу, фінансова допомога на безповоротній основі надається підприємцям на фінансування заходів районної програми розвитку малого та середнього підприємництва: проведення експертизи проектів (у разі необхідності); проведення підготовки кадрів для малого і середнього бізнесу;   патентування інтелектуальної власності суб’єктів (МСП), проведення сертифікації нових видів продукції; фінансування інших заходів з підтримки підприємництва, не заборонених чинним законодавством, за окремим рішенням Наглядової ради Фонду. Сума коштів, які надаються підприємцям на безповоротній основі, складає від 1 до 4 тис. грн.
– Для того, щоб скористатися фінансовою підтримкою, яку надає наш фонд, і отримати кошти на безповоротній чи зворотній основі, підприємцям району необхідно взяти лист сільської (селищної) ради — гарантію щодо доцільності впровадження того чи іншого проекту на території району, чи збільшення обсягів власного виробництва. Обов’язковою умовою для надання заявнику коштів на зворотній основі є підтвердження ним платоспроможності — наявність майна, яке він надає в заставу, а також розроблений бізнес-план, — говорить Наталія Альпова. — На засіданні Наглядової ради, що діє при районній державній адміністрації, приймається рішення про доцільність надання фінансової допомоги підприємцю про відхилення заявки.
Як наголосила Наталія Анатоліївна, у разі, якщо сума коштів, яку може надати очолювана нею організація, є недостатньою для задоволення потреб підприємця-заявника, то у такому випадку районна державна адміністрація може клопотати перед керівництвом Регіонального фонду підтримки підприємництва у Кіровоградській області про співфінансування. 
Наостанок директорка Регіонального фонду підкреслила, що організація, яку вона очолює, завжди рада конструктивній співпраці із суб’єктами малого та середнього підприємства і обов’язково сприятиме їм у наданні фінансової підтримки за умови реалізації останніми бізнес-проектів, спрямованих на розвиток, розширення та відкриття підприємств з побутового обслуговування населення та інших напрямків: розвитку зеленого туризму, переробку сільськогосподарської продукції, вирощування екологічно чистих овочів, вирощування квітів та багато іншого. 
Нагадаємо, що Регіональний фонд підтримки підприємництва в Олександрійському районі знаходиться за адресою: м. Олександрія, вулиця Першотравнева, 5. Телефон для довідок: 0997960194,0680696955.