З любов’ю до тебе, моє рідне село


Саме під такою назвою 24 серпня у с. Войнівка Приютівської об’єднаної територіальної громади (ОТГ) відбулося святкування Дня села, а також відзначення 27-ої річниці Незалежності України.


Святкове дійство розгорнулося поблизу місцевого Будинку культури, де зібралася велика кількість не лише місцевих жителів, а й гостей з Олександрії та навколишніх сіл.
Цього року вперше в рамках відзначення Дня села відбувся ярмарок крафтового варення, з відкриття якого власне, і розпочалося святкове дійство. Неймовірно смачне та ароматне варення, виготовлене за власними рецептами на ярмарку представили господині-представниці майже з кожного населеного пункту, який увійшов до складу Приютівської ОТГ. Крім того, свої солодкі заготовки на зиму на заході продемонстрували і працівники районних установ та організацій.
Асортимент, представленого варення — з кавуна, кабачків, ківі, волоських горіхів, баклажанів, винограду, а також персиково-лимонного, карамельного повидла, з соснових шишок та ще безліч іншого — вражав оригінальністю, вишуканістю смаків та своїм неповторним ароматом.
Поважне журі продегустувало усі зразки варення, щоб визначити кращих з кращих. Далі усі охочі мали можливість безкоштовно поласувати смачним варенням із млинцями, якими люб’язно пригощали своїх земляків господині-умільці. А ще у селі буяла торгівля натуральними та екологічно чистими фруктами, вирощеними у садах та на присадибних ділянках жителів сіл Олександрійського району, які реалізовувалися на заході за доступними цінами.
А тим часом, поки одні гості Дня села залюбки відвідували ярмарок крафтового варення, інші спостерігали за учасниками спортивних змагань, які неподалік Будинка культури грали у футбол, волейбол, шашки, шахи.
Та не лише дорослі знайшли у Войнівці можливість гарно провести своє дозвілля, а й дітям було тут весело та цікаво. Про це подбали організатори свята, тож хлопчики та дівчатка охоче бавилися на надувній гірці, батуті, розважалися із аніматорами, каталися на веломобілях, а ще пригощалися морозивом.
Чимало теплих, зворушливих слів із побажаннями миру, добробуту та процвітання із уст голови Приютівської ОТГ Андрія Коломійцева, в. о. старости Войнівського старостинського округу Михайла Ручйова, голови районної ради Ольги Коріненко прозвучало на адресу жителів Войнівки під час відкриття урочистої частини заходу.
Звісно, цього святкового дня не обійшлося і без нагород. Тож за значний внесок у розвиток Войнівки та з нагоди Дня села відзнаками було нагороджено кращих спортсменів та жителів цього населеного пункту. Дипломи отримали й учасники ярмарки крафтового варення. Так, головківські господині стали переможцями у номінації «Найоригінальніший рецепт», а жителька с. Войнівка Тетяна Сумченко — переможницею у номінації «Найсмачніше варення».
Крім того, Андрій Коломійцев повідомив про спільний для жителів Войнівки подарунок — придбання столу для настільного тенісу та столу для гри у більярд, які незабаром повинні встановити у Войнівському Будинку культури.
Концертна програма є гарним доповненням будь-якого свята, тож пісні у виконанні колективів «Березівчанка», «Берегиня», а також окремих солістів із різних сіл Олександрійського району подарували присутнім чудовий настрій та стали гарним продовженням свята.
На завершення святкування, організаторами якого виступила Приютівська ОТГ, учасників та гостей урочистого дійства частували кашею та чаєм, а для молоді було організовано дискотеку.


Ірина Чемерис, ініціатор проведення ярмарки крафтового варення: 
«На Олександрійщині ярмарок крафтового варення проводився вперше. Зібрав він велику кількість талановитих господинь, які представили різноманітне варення власного приготування. Ідея проведення ярмарку полягала у демонстрації механізму та шляхів задіяння сільського населення. Ми хотіли, щоб люди зрозуміти, що можуть реалізувати себе у різних сферах діяльності. Ярмарок об’єднав господинь, які люблять варити варення і тих, хто полюбляє ним смакувати. Господині мали можливість продати варення та отримати кошти».
Тетяна Сумченко, 53 роки, працівниця Приютівської ОТГ Войнівського старостинського округу, переможниця у номінації «Найсмачніше варення», жителька с. Войнівка:
«У моїй родині всі без винятку полюбляють варення, тож консервую його кожного року у великих обсягах. На ярмарок крафтового варення я взяла близько 25 видів варення: з айви, абрикоси та червоної смородини, груші, лимону та горіха, а також з бузини, ківі, апельсина, м’яти, шишок сосни та багато іншого. Захід мені дуже сподобався, тож наступного року із задоволенням братиму участь».
Тетяна Єлецька, 45 років, працює шеф-кухарем у ТОВ «УкрАгроКом», жителька с. Головківка:
«Із задоволенням я взяла участь у ярмарку крафтового варення, на якому особисто представила 19-ть його видів. Щороку консервую варення із різних фруктів, ягід. У цьогорічній моїй колекції варення із банана та чорної смородини, ківі та кавуна, дині та клюкви, гарбуза, яблука та клюкви та багато іншого. Ярмарок варення — надзвичайно захоплююче дійство».
Тетяна Ковальова, 60 років, пенсіонерка, жителька с. Березівка: 
«У кожної жінки є власний рецепт приготування улюбленого варення. От і в моїй колекції один з таких рецептів — варення з винограду. Гармонійне поєднання стиглого винограду та ожини, ароматної ванілі та желатину зробили моє варення смачним та корисним. На заході я намагалася пригостити людей смачним продуктом власного приготування. Також було дуже цікаво скуштувати варення інших жінок та обмінятися рецептами».
Анна Наточна, 24 роки, працює в Березівському поштовому відділенні, жителька с. Березівка: 
«На крафтовому ярмарку я презентувала варення із груш. Вдале співвідношення молодих груш, цукру, молока дозволяє отримати за 3-4 години густе ароматне варення, яке дуже схоже на згущене молоко. Чесно зізнаюся, що готувала я це варення вперше, а його рецепт мені дали знайомі. Але воно мені дуже сподобалося, тож наступного року обов’язково його готуватиму. На ярмарку я дізналася для себе й нові рецепти, які теж намагатимуся спробувати».
Нагадаємо читачам, що 24 серпня свої Дні села також відзначили в Попельнастому, Михайлівці, Недогарках, а напередодні, 23 серпня — в Олександрівці.