Бюджети наповнюються – ремонтуються дороги


Щотижневу апаратну нараду провів 30 липня перший заступник голови Олександрійської РДА Юрій Коваль.
На початку засідання він проаналізував помітні події, що відбулися в районі протягом минулого тижня, і детально зупинився на питанні виплати заробітних плат на сільгосппідприємствах району.

Як зазначив головуючий, заробітні плати в бюджетному секторі виплачуються без затримок з дотриманням усіх законодавчих норм, що регулюють їхній розмір. Натомість в сільському господарстві району розмір середньомісячної зарплати трохи менший, ніж в цілому по області. 
— «Нам є над чим працювати, — підкреслив Юрій Леонідович. — Збільшити розмір заробітних плат у сільському господарстві нічого не заважає. Аграрії збирають врожай не гірший за минулорічний, тому є можливість переглянути їхній розмір у бік збільшення. У середньому заробітна плата у сільському господарстві району має бути не менше 7,5 – 8 тисяч гривень», — наголосив перший заступник.
Юрій Коваль підкреслив, що в районі нині налічується 196 сільськогосподарських підприємств. З них — крупними вважаються приблизно 30, що мають в обробітку 1000 га землі і більше. «З ними й треба працювати у першу чергу, — наголосив він. — Тож профільній комісії, що утворена і діє при РДА, варто активізувати свою роботу з керівниками сільгосппідприємств у питанні збільшення заробітних плат їхнім найманим працівникам», — підкреслив Юрій Коваль і дав, у зв’язку з цим, відповідне протокольне доручення.
Також він нагадав, що Кіровоградщина готується до проведення міжнародної агропромислової виставки «AgroExpo-2018», що проходитиме 26-29 вересня в обласному центрі.
За його словами, до участі у виставці традиційно будуть запрошені флагманські підприємства та сільгоспвиробники району, які матимуть нагоду презентувати відвідувачам власну продукцію. Серед учасників також будуть кращі представники галузі культури, знані майстри ужиткового мистецтва, творчі колективи. Юрій Коваль нагадав, що на минулорічному Покровському ярмарку експозиція Олександрійського району зайняла перше місце серед усіх районів області.
Далі Юрій Коваль повідомив, що в районі завершився збір ранніх зернових. 
— «Щоправда, їхня урожайність не порадувала аграріїв. Тепер вся надія на пізні культури, урожайність яких можуть значно поліпшити рясі опади, на які нині не скупиться матінка – природа. Сподіваємося на добрий врожай соняшника, кукурудзи, цукрового буряка та сої», — підкреслив Юрій Коваль.
Він також зазначив, що не лише на полях Олександрійщини нині спекотно. Свій урожай збирають і дорожники, які активно ремонтують місцеві дороги. 
— «Маємо цьогоріч добру динаміку в питанні поточного ремонту місцевих доріг, — наголосив Юрій Коваль. — Дороги ремонтуються у багатьох напрямках — на Попельнасте, від Пантаївки до Бандурівки, від Олександрії до кордону з Дніпропетровською областю та з Петрівським районом. І це добрий знак – бюджети наповнюються коштами, виконуються місцеві і державні програми щодо поліпшення інфраструктурних об’єктів і доріг. А це означає, що наша країна розвивається», — резюмував Ю. Коваль.
На нараді також обговорено стан справ в інших сферах району — медицині, освіті, йшлося про соціальний захист учасників АТО та інші питання. Зокрема, головний лікар Олександрійської ЦРЛ Валентина Гарагуля повідомила, що Олександрійський «Центр первинної медико – санітарної допомоги», що перетворений у комунальне некомерційне підприємство, вже зареєструвався у Національній Службі Здоров’я. А це означає, що район зможе залучати додаткові кошти на первинку. Юрій Коваль, у свою чергу, підкреслив, що керівники районної медицини зробили цю роботу вчасно, оскільки цієї п’ятниці спливає останній термін реєстрації закладів первинки в Національній Службі Здоров’я.