За 7 місяців 2018 року із злісних неплатників аліментів на користь дітей району та міста стягнуто 11 млн. гривень

Семінар-нарада із сільськими та селищними головами відбулася 15 серпня у сесійній залі Олександрійської РДА під головуванням керівника апарату районної державної адміністрації Олександра Лисенка.

На початку засідання про хід реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я маю право!» присутніх поінформувала головний спеціаліст відділу управління персоналом та правового забезпечення апарату районної державної адміністрації Ліна Демидчик. Вона зазначила, що відповідно до Указу Президента України (від 14 листопада 2017 року) 2018 рік оголошено Роком реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право!». А розпорядженням голови Олександрійської РДА (від 5 березня 2018 року) затверджено районний план заходів з реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право!» на 2018 рік. Головна мета проекту — підвищення рівня обізнаності громадян про гарантовані права та механізми їх реалізації і захисту, формування у суспільстві поваги до прав і свобод людини, посилення правової спроможності громад.
Як зазначила доповідачка, одним з ключових елементів, який забезпечує реалізацію проекту «Я маю право!», є надання громадянам безоплатної правової допомоги. Суб’єктами надання безоплатної правової допомоги є: органи виконавчої влади; органи місцевого самоврядування; фізичні та юридичні особи приватного права; спеціалізовані установи. Вона підкреслила, що безоплатна первинна правова допомога включає надання правової інформації; надання консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.
Наостанок Ліна Демидчик резюмувала, що органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування повинні забезпечувати проведення особистого прийому осіб висококваліфікованими працівниками, які можуть чітко і доступно надати роз’яснення положень законодавства та консультації з питань реалізації прав і свобод людини і громадянина та виконання обов’язків.
У свою чергу, начальник відділу правопросвітництва Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Світановський, розповідаючи про доступ громадян до безоплатної правової допомоги, наголосив, що найзатребуванішою на сьогодні є вторинна правова допомога. Стосується вона, зокрема, вирішення спірних земельних, сімейних питань, розрахунків по кредитах тощо.
Далі йшлося про реалізацію першого та другого пакету законів щодо захисту прав дітей на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів за напрямком проекту «Я маю право!» — Чужих дітей не буває! Спікери з даного питання наголошували, що прийняті нововведення підтвердили свою актуальність. Так, за 7 місяців 2018 року із злісних неплатників аліментів на користь дітей району та міста Олександрії було стягнуто кошти в сумі 11 млн. грн. Відповідальність за несвоєчасну сплату аліментів посилюватиметься й надалі.
Цього дня на нараді також розглядалися й інші актуальні питання. Зокрема, йшлося про надання права на субсидію з урахуванням змін у законодавстві; про організацію виконання заходів у сфері цивільного захисту та охорони праці та інші.
Участь у нараді також взяли голова районної ради Ольга Коріненко, заступник директора Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Безлюдько, інтегратор Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анна Лунга — Лягуша, заступник начальника Олександрійського міськрайонного відділу філії державної установи «Центр пробації» Олександр Іванченко, заступник начальника Олександрійського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області Олеся Маркова.