Безпілотники в агросфері – ​вимога часу


Минулого тижня на базі Олександрійського аграрного ліцею пройшов семінар для фермерів та підприємців Кіровоградщини з використання у господарствах безпілотників.
У ході заходу, ініційованого Приютівською ОТГ, було підписано меморандум про співпрацю з південно-корейською компанією «SafeusDrone» щодо застосування дронів в агросекторі.
Під час офіційної частини перед присутніми виступив голова Приютівської ОТГ Андрій Коломійцев, а також директор Олександрійського професійного аграрного ліцею Василь Афанасьєв, директор департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергій Коренюк та генеральний директор компанії SafeusDrone Шин Мо Се, й представники Кіровоградської льотної академії Національного авіаційного університету.


«Ідея провести семінар з’явилася давно, бо не один рік переймаюся даною темою, – ​говорить Андрій Коломійцев, – ​Товаришую з фахівцями льотної академії, які популяризують і впроваджують новітні технології в Україні. Беруть участь у багатьох заходах, пов’язаних із їх удосконаленням. Між льотною академією і корейською компанією підписано угоду про співпрацю. І у Кропивницькому на базі їхнього технопарку створено виробництво дронів.
А наш Олександрійський аграрний ліцей практично може бути місцем, де молодь почне опановувати нову кваліфікацію – ​оператора квадрокоптера (дрона). Прогнозуємо, що заклад стане точкою обслуговування безпілотників та місцем, звідки їх можна буде взяти в оренду для використання у фермерських господарствах. Тут головне, щоб бізнес був зацікавлений у новаціях, бо світ не стоїть на місці і сьогодні це – ​запорука технічого успіху».
На базі аграрного ліцею може з’явитися і клуб з випробування безпілотників. Їх польоти під час семінару іноземці продемонстрували всім учасникам.
«У нас є домовленість, – ​продовжує Андрій Олександрович, – ​і ми плануємо створити на території Приютівської ОТГ трасу для дрон-рейсингу. Простіше кажучи, спортивного керування дронами. Іноземці та фахівці льотної академії готові нас у цьому підтримати. Думаю, такі ініціативи зацікавлять молодь і місцевих підприємців». 
Директор аграрного ліцею Василь Афанасьєв наголошує, що семінар носив просвітницький і рекламний характер. 
«Корейці презентували останні інноваційні розробки – ​безпілотники, що використовуються у провідних агрохолдингах світу. І застосовуються у тому числі для моніторингу та дистанційного зондування посівів і геодезії полів, а також їх зрошення та автоматичної обробки. За одну годину, наприклад, мультироторний безпілотник здатен обробити пестицидами площу у 27–47 га. У 2017-му такі успішно застосовувалися у США, Канаді, Ізраїлі. Але в Україні, аби офіційно керувати квадрокоптером, треба мати відповідне посвідчення. Сьогодні таке реально отримати у Кіровоградській льотній академії. 
Коли ми започаткуємо нову спеціальність, то колеги з  області спільно з іноземними партнерами обіцяють забезпечити нас безкоштовними дронами для навчання та здачі їх в оренду. У них же можна придбати їх за готівку. Вартість одного складає не менше 30 тис. грн.
Льотна академія наразі активно займається проектуванням, виготовленням та сервісним обслуговуванням робототехніки і дронів, які застосовуються у всіх сферах життєдіяльності людини. Сподіваюся, що і нам вдасться долучитися до цієї справи. 
Зараз ми навчаємо близько 300 учнів. Вони опановують чотири інтегровані професії, зокрема три сільськогосподарські (слюсар з ремонту авто, тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва, водій категорії С; слюсар з ремонту автомобіля, водій автомобіля категорії С, машиніст крана автомобільного; електрогазозварювальник) та одну зі сфери послуг (перукар-модельєр). На навчання приймаємо учнів на базі 9-го та 11-го класів».
Позитивні враження від семінару озвучив ще один його учасник – ​директор Кіровоградського відокремленого підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування Олег Яременко. 
«Такого формату ініціативи на базі новоствореної ОТГ у нас реалізовані вперше. Носять пізнавальний і практичний характер та є гарним прикладом для сусідніх громад, які тільки починають свій шлях».
Додам, що дрони сьогодні задіяні у різних проектах, пов’язаних зі Збройними Силами України, аграрним та рекреаційним сектором, ЗМІ й іншими сферами. Але з 1 червня 2018 року в Україні набрав чинності Тимчасовий порядок використання повітряного простору. Він торкнувся, зокрема, і порядку використання дронів для зйомки. Згідно з новими правилами, тепер не можна підніматися вище 50 метрів, літати над дорогами, скупченнями людей, держустановами, приватними садибами, лініями електропередач. Якщо ж це потрібно, то заявку слід подавати не пізніше, ніж за 10 днів до польоту і узгодити їх з органами місцевої влади.