Попельнасте хоче об’єднатися з Долинським і Травневим

На початку липня попельнастівці на чолі з сільським головою Олегом Волянським ініціювали створення на Олександрійщині ще однієї об’єднаної громади. Провівши обговорення, надіслали пропозиції на приєднання до своєї громади ще двом сусіднім — Долинській та Травневській.
«Перші громадські слухання ми провели 4 липня, — говорить Долинський сільський голова Віта Боцман. — Були присутні 68 осіб, які одноголосно підтримали цю ідею. У Долинці наразі мешкає 253 жителі. Після об’єднання нам обіцяють залишити у себе школу, бібліотеку та сільський клуб. Тобто всю наявну інфраструктуру. Другі громадські слухання плануємо провести цієї п’ятниці. Ініціативою Олега Волянського мешканці дуже задоволені. Після обговорень спільні пропозиції направимо в область, і чекатимемо позитивних результатів».

Аналогічна зустріч пройшла і в Травневому. 
«Її відвідало 46 осіб, — каже сільський голова Надія Ковтонюк. — Більшість проголосувала за об’єднання. Але цими днями ми маємо провести ще одні збори, аби охопити всіх жителів, а таких у нас 400. З інфраструктури маємо ФАП та сільський клуб. Школу й садок давно реорганізовано, а діти навчаються у сусідній Червоній Кам’янці. Нам обіцяють, що всі адміністративні послуги ми отримаємо на місці. Кошти залишатимуться в раді, а штат буде збережено. Школярі, як і раніше, їздитимуть у Кам’янку, а об’єднана громада надаватиме субвенцію на сусідню територію. Також у планах ремонт ФАПу. Будинок культури ми ремонтуємо цьогоріч. Замінюємо дах. До того ж, у приміщенні колишньої школи плануємо відкрити будинок для стареньких — аналог червонокам’янського. 
20 липня також до нас завітають турецькі інвестори та проведуть обговорення з приводу будівництва в Травневому та Зеленому двох сонячних електростанцій. Громада з нетерпінням чекає цієї зустрічі й запровадження у життя нових ініціатив».
Нагадаю, що раніше перспективним планом на Олександрійщині передбачали створити три об’єднані громади – Новопразьку, Приютівську та Червонокам’янську.  Але тепер ситуація дещо інша, і тому ініціатори нового об’єднання не втрачають надію, що їхню ідею обласні депутати і Кабмін таки підтримають. Роз’ясненння з цього приводу надав керівник Кіровоградського відокремленого підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування Олег Яременко. Він зазначає, що Попельнастівська громада може бути самодостатньою і підстав, аби не внести її до перспективного плану – немає. «За кількістю населення в області є і менші ОТГ, де налічується до 3 тис. жителів – це Великоандусівська та Катеринівська. Прецедентів, щоб їх не внести до плану - у нас не було. Депутати затвердили, хоча першочергово були інші варіанти об’єднання. А головне, незалежно від перспективного плану, ЦВК призначала там вибори, те саме чекає і на Попельнастівську ОТГ».