Олександр Мачкур: Яке здоров’я, такі й зуби

Напевно, про гарну посмішку мріє кожен із нас. Але для того, щоби цього досягти необхідно, зокрема, систематично дбати про свої зуби.
Про здоров’я зубів новопразьців піклується Олександр Теодорович Мачкур разом зі своєю дружиною Галиною Миколаївною, яка за фахом теж лікар-стоматолог, а трудяться вони в місцевій амбулаторії загальної практики сімейної медицини вже двадцять сім років поспіль.
До спектра стоматологічних послуг, які нині надає Олександр Теодорович, входить лікування зубів, їх пломбування, а також видалення.

У Новопразькій амбулаторії є лише одна необхідна для роботи установка, тож стоматологічні послуги тут надають у дві зміни – з 8 до 14 год та з 14 до 17 години. Але й наявне обладнання морально та технічно застаріле, адже придбане було ще у 70-х роках.
Характеризуючи стан зубів своїх пацієнтів, Олександр Мачкур відзначає, що протягом останніх років він значно погіршився. За словами мого співрозмовника, здоров’я зубів значним чином залежить від продуктів харчування, які ми споживаємо. Негативно впливає на зуби паління, вживання алкоголю, напоїв із консервантами, відкорковування з допомогою зубів пляшок із пивом, розколювання горіхів.
Спілкуючись із лікарем, я поцікавилася в нього, чи дійсно генетичний фактор впливає на формування зубів, їхню міцність. Олександр Теодорович підтвердив дану гіпотезу: 
«Безперечно, на 90 % якість зубів людини залежить від спадковості. Якщо у її пращурів були міцні зуби, то й цій людині пощастить бути володаркою здорових зубів. У моїй лікарській практиці був такий випадок, коли на прийом прийшов чоловік, якому було понад 70 років, але в нього були міцні зуби, які протягом усього періоду його життя не потребували лікування. Та й до мене мене він звернувся лише через те, що з роками внутрішня частина зуба дещо загострилася і він почав відчувати певні незручності та дискомфорт. Цей пацієнт мені зізнався, що у всіх його родичів були здорові зуби, то ж і йому в цьому сенсі пощастило».
Стоматолог наголошує, що крім усього, люди повинні також усвідомлювати необхідність систематичного догляду за зубами. Чистити зуби необхідно двічі на день: вранці та ввечері, регулярно змінювати зубну щітку. Як наголосив спеціаліст, варто пам’ятати й те, що роль зубної пасти – профілактика, а руйнацію зуба не здатна зупинити жодна паста, лише вчасне звернення до лікаря допоможе виявити наявні проблеми із зубами, призначити правильне лікування та уберегти їх від руйнації. Для зміцнення зубів Олександр Теодорович радить жителям нашого району вживати якомога більшу кількість свіжих овочів, фруктів, а також молочних продуктів.
Сьогодні, за словами стоматолога, у сільських жителів, переважно пенсійного віку, є необхідність проведення протезування. Але наразі ця стоматологічна послуга у Новій Празі не надається. Лікар пригадує, що доступною вона була в селищі ще на момент початку його трудової діяльності – тоді в амбулаторії були вузькопрофільні спеціалісти-протезисти й необхідне для цього обладнання. Але, якби нині була можливість відновити роботу кабінету протезування, то це, як переконаний спеціаліст, дозволило б повністю вирішити проблему із протезуванням у Новій Празі.
Торкнувшись теми протезування зубів, лікар-стоматолог згадав і ті часи, коли серед сільських жителів побутувала мода на протезування з використанням золота, а також встановлення сталевих зубних протезів, покритих тонким шаром золота. Наразі вже років двадцять, як в Україні стоматологи відійшли від даної практики, тож нині використовуються у своїй роботі сучасні методи, серед яких, зокрема, практикують встановлення металокерамічних та керамічних протезів. 
Сам новопразький медик зізнається, що хоча й не займався протезуванням зубів, але на численні вмовляння знайомих йому таки довелося одного разу поставити місцевій школярці на передні зуби три золоті коронки. І наголошує на тому, що дуже не хотів цього робити, адже для того, аби вигляд зубів дівчини відповідав моді тих часів, йому довелося спилювати під коронки абсолютно здорові зуби.
Що стосується нинішньої роботи Олександра Теодоровича, то він зазначає: «Моє завдання, як лікаря, зробити свою роботу якісно, але використання застарілого обладнання не дозволяє підвищити якість надання стоматологічних послуг. Ще будучи головою Олександрійської районної державної адміністрації Богдан Куруп, який нині очолює Новопразьку ОТГ, пообіцяв посприяти у придбанні нової стоматологічної установки. А нещодавно на сесії районної ради були виділені кошти для реалізації цього задуму, тож з нетерпінням чекаємо на появу нового обладнання у нашому кабінеті».
На останок нашої розмови стоматолог, закликав жителів району дотримуватися гігієни ротової порожнини, не давати дітям на ніч солодощі, а ще рекомендував усім вести здоровий спосіб життя для того, аби зберегти свої зуби здоровими та гарними.