Разом обслуговуємо понад двісті пенсіонерів

Для більшості невеликих сіл Олександрійщини «Укрпошта» сьогодні чи не єдиний засіб зв’язку. Її послугами користується практично всі місцеві старожили. Незамінними вони є і для мешканців Попельнастого. Тут місцеве відділення очолює 45-річна Наталя Гарагуля. Три роки пропрацювала листоношею. І зараз нею працює, хоча за сумісництвом - і керівник, і оператор. Обслуговує 57 дворів.
У Наталиному підпорядкуванні дві листоноші – ​55-річна Надія Кравець і 45-річна Світлана Євдокімова. 10 років тому у ВПЗ було шестеро поштарок. За кожною закріплювали одну-дві вулиці.
«Зараз село розділене на двох. На роботу дівчата виходять тричі на тиждень, – ​каже керівниця. – ​Обидві завзяті і відповідальні, надзвичайно працьовиті. Від пошти й до крайньої садиби долають відстані у 22 км. Найменша ділянка у мене – ​17.7 км. До того ж, разом розносять пенсії більше, ніж двом сотням пенсіонерів. У самому Попельнастому проживає до тисячі осіб, які, так чи інакше, користуються нашими послугами.

У нас мають змогу оплатити комунальні послуги та придбати періодику. Тут реалізуємо до 30 видів різної кореспонденції й до півсотні різновидів отримуємо по передплаті. А також продаємо товари першої необхідності – ​миючі засоби і продукти з тривалим терміном зберігання. Їх за планом реалізують поштарі. Норму виконують, але не все й не завжди їм вдається. Саме ж відділення працює чотири рази на тиждень – ​щовівторка, середи, четверга і п’ятниці.
На жаль, з кожним роком кількість пенсіонерів у селі зменшується. Когось діти забрали в місто, хтось виїхав чи помер, – ​продовжує Наталя. – ​А ті, що залишаються, обійтися без наших послуг не можуть. Тому і в спеку, і в морози, наші листоноші на ногах. Важка у них робота, при тому, що мають виконати всі плани, з якими отримують заробітки в середньому в 1800 грн. Ділянки обслуговують дуже великі. Тим паче, село у нас розкидане. Через складність фаху з відділення торік звільнилася наша керівниця – ​Тетяна Задорожня.
 За планом мали б скоротити одну листоношу. Та оскільки пішла завідуюча, інші лишилися на робочих місцях. Ще проблемною у нас лишається 1 і 2 дільниці, на яких працює Світлана Євдокімова. Там господарі лишають неприв’язаних собак, які не раз на неї кидалися. Ми й скаржилися і просили людей відреагувати, але поки все у нас без змін».
Доставка кореспонденції у Попельнасте здійснюється двічі на тиждень – ​у вівторок і п’ятницю. 
«Графік незмінний, – ​говорить Наталя. – ​Більшість видань отримуємо наприкінці тижня. У цьому сенсі пошта працює злагоджено. Але, що стосується ремонтів та відновлення приміщення ВПЗ, то похвалитися нічим. Старий дах, спільний з сільською радою, замінити допоміг сільський голова Олег Волянський. Вхідні двері також. Сприяє він у вирішенні й інших питань. Планує відновити ганок. Ми дуже вдячні йому за підтримку. На жаль, здійснити повноцінний ремонт ВПЗ не зможе, адже пошта знаходиться не на його балансі. Що стосується велосипедів, які є незмінними помічниками листонош, то 12–13 років наші поштарі ними не забезпечуються й користуються власними, або якимось іншим транспортом. Двічі-тричі на рік отримуємо від Укрпошти робочі куртки та взуття».
Найдосвідченіша листоноша у Попельнастівському відділенні – ​Надія Кравець. Працює тут 6 років. «Обслуговую 165 дворів, – ​каже поштарка. – 80 особам розношу пенсії. По вул. Шевченка, Таврійській, Лесі Українки, Жовтоводській і Південній маю найбільшу кількість отримувачів газет. 8 видань у мене виписує Наталя Фадєєва, 6 – ​Людмила Войцеховська. Найзатятіші читачки. З-поміж усієї кореспонденції сьогодні найбільш популярні – ​«Сільський вісник» (розношу читачам 45 прим.), «Селянська газета» (38), «Сільське життя» (20), а також «Діалог» та «Олександрійський тиждень». У 2016 році я виконала план з передплати «Нової газети» (загітувала земляків підписати понад 200 примірників) й отримала у подарунок велосипед. Ним влітку розвожу кореспонденцію, а взимку, як дороги позамітає, мені допомагає чоловік Сергій. Доставляємо газети власним автомобілем. Обоє вважаємо, якщо люди за послугу заплатили, то вчасно мають її отримати. За це разом і вболіваємо».