Людська недбалість: врятувати корову від голодної смерті

Нещодавно в редакцію «Сільського вісника» надійшов тривожний сигнал від мешканців села Щаслива, які пояснюють, що їхній земляк 56-річний Володимир Омельченко порушує громадський спокій, погано доглядаючи домашню худобу.

Раніше він мешкав на околиці Щасливої, але згодом його хата розвалилася і чоловік придбав нову – ​ближче до центру. Тепер сусіди скаржаться, що знущається над коровою. Погано годує або взагалі забуває нагодувати, а та періодично відв’язується та витоптує сусідські городи.
Позицію сусідів розділяє сільський голова Тетяна Кіцелюк.
«Щоби врятувати корову від голодної смерті чотири рази їздила до власника додому й раз збирала сільську сходку, – ​каже голова, – ​Але, нічого не допомагає. Тому звертаюся до Володимира Омельченка через наше видання. Сподіваюся, дослухається до людей і припине порушувати громадський спокій або продасть корову. Поряд живуть літні люди, які хочуть душевного й морального спокою. А принципи добросусідства ще ніхто не відміняв. Порядок навести треба.
Проблема ж виникла ще 2 роки тому, – ​продовжує Тетяна Миколаївна. – ​Тоді мені надходили перші сигнали, що нетверезий Омельченко погано доглядає худобу, забуває нагодувати чи припне, де попало. Справа у тім, що три роки тому у Щасливій було дві череди по 40 голів у кожній. Потім люди перестали утримувати ВРХ, і кожен випасає свою корову, де може. Сьогодні на 180 дворів (620 мешканців) – ​лише 20 корів. У череду – ​не ганяють, і господарі самі вирішують, де їх припнути й де випасати. Більшість за худобою добре доглядає. Але є один, що не доглядає, і не зважає на зауваження сусідів. А голодна корова часто мукає й бентежить людей. І що цікаво, сам господар живе лише за рахунок домашнього господарства».
Тиждень тому Тетяна Кіцелюк звернулася до дільничного, який пообіцяв розібратися. А також викликала ветлікаря, який обстежив корову на лейкоз та інші захворювання. У разі злісного поводження з твариною, чоловікові можуть виписати адмінштраф.
«Є правила утримання домашніх собак та котів, затвердженні виконкомами та сесіями сільських рад, – ​продовжує голова. – ​А от правил утримання великої рогатої худоби – ​немає. Справа совісті. Таким господарем її краще продати, аби не мучати, і люди перестануть дивитися на нього вовком. Сам же Омельченко ніде не працює, і живе лише за рахунок домашнього господарства. Молоко здає оптом за ціною 4,5–5 грн за літр – ​дешевше води. Й тому люди відмовляються тримати корів. Утримати їх невигідно. Але з цього року у державі запровадили нові програми – ​виділяють дотацію на утримання молодняка ВРХ. На одне теля на рік – ​2,5 тис. грн. У Щасливій наразі лише 5 господарів мають п’ять телят. Нововведення докорінно не змінило ситуацію. Утримувати молодняк люди не хочуть, бо молочна продукція – ​дешева. Проїзд в обидва кінці – ​до Олександії на ринок і знову у Щасливе – ​коштує 56 грн. Дорога не виправдовує витрати. А для Омельченка корова зараз єдиний засіб для існування. І продати її не хоче, та утримувати толком не може. Напевно, йому варто замислитися над іншим видом діяльності.
Старший дільничний офіцер Олександрійського райвідділу поліції Ярослав Рябенький говорить, що заяв від людей на хуліганські дії з боку Володимира Омельченка наразі не надходило. У разі виникнення якихось конфліктів, відносно порушника, можуть скласти адмінпротокол і через суд стягнути штраф у понад 400 грн. Поліція реагує у будь-яких випадках порушення публічного порядку, – ​підкреслює правоохоронець.
Керівник Олександрійського районного підрозділу Держпродспожив служби Станіслав Лум’яник зазначає, що наразі звернень стосовно негуманного поводження з домашньою худобою вони теж не фіксували. У разі випасу худоби у недозволених місцях, санкції встановлює сільська рада. У наявних і підтверджених випадках пошкодження городини – ​сусіди через юриста можуть подати цивільний позов на Омельченка та у судовому порядку стягнути усі збитки.