Червонокам’янці перейнялися роздільним сортуванням сміття

Наприкінці 2017 року в українське законодавство внесено ряд змін, які регулюють деякі норми закону «Про відходи». І тому з початку 2018-го українці почали активніше сортувати сміття у побутові контейнери. Даної теми ми вже не раз торкалися на сторінках «СВ». Йшлося також і про ідею будівництва на території Червонокам’янської сільради сміттєпереробного заводу. Однак пропозицію було негативно сприйнято її мешканцями та відхилено. Разом з тим, люди активніше перейнялися необхідністю роздільного сортування сміття.

Як розповідає Червонокам’янський сільський голова Тетяна Бессараб, наприкінці травня вони провели кілька сільських сходок, на яких обговорили, що і як робитимуть з побутовим непотребом. Вивозити його на смітник вирішили організовано з допомогою місцевого активіста, який має у господарстві власний транспорт і готовий все забирати. Хоча до цього з вивозом сміття Тетяні Бессараб транспортом допомагав голова СВК ім. Фрунзе Михайло Гончаренко.
Отож, на сільській сходці громада визначилася, що двічі на місяць – другу і четверту суботу червня оголосять днями збору сміття. За вивіз відходів обумовили навіть символічну ціну. І дану ініціативу почали втілювати у життя. У червні червонокам’янці виносили непотріб у мішках до дворів, а місцевий житель своїм транспортом усе збирав, витративши на проїзд селом практично 20 літрів дизпалива. Та низька активність людей трохи засмутила чоловіка. Далеко не всі виносили сміття, і його обсяг виявився дуже малий, хоча у селі загалом 700 дворів. З’ясувалося, що багато хто має власний транспорт і цієї послуги не потребує. Червонокам’янці часто самотужки звозять побутові відходи на місцеве сміттєзвалище, паспортизоване вже понад чотири роки. Так само у межах села своє тимчасове звалище має сусідня Ялинівка. Більшість її жителів власним транспортом вивозять туди увесь непотріб.
Втім, елементарним вивозом відходів на сільські смітники екологічні проблеми Кам’янки не вирішити, переконана Тетяна Бессараб. Тож зі своїми жителями організували у селі пункт збору вторсировини. І пенсіонери, і дітлахи активно взялися до справи. Усе, що підлягає переробці, планують відправляти до пункту прийому в Олександрію. Так одночасно вирішують цілий комплекс екологічних проблем: тих, що пов’язані з поліпшенням стану навколишнього природного середовища, та тих, які частково дозволяють зменшити обсяги місцевих побутових сміттєзвалищ.
Варто додати, що темою сортування вторсировини у Червоній Кам’янці місцеві мешканці переймалися й раніше, однак власного пункту збору не було. Непотріб раз чи двічі на місяць масово забирали олександрійські підприємці. А зараз вирішили, що кращі екологічні ідеї треба реалізувати й собі. Та й закони в Україні придумують саме для того, щоб поліпшувати наше життя. Отож, варто їх знати й обов’язково виконувати.