Як фінансуються школи у новостворених ОТГ?

Кілька місяців тому на Олександрійщині відбулися вибори до двох ОТГ ­— Новопразької та Приютівської. Минуло практично два місяці з моменту об’єднання, і що за цей час змінилося у структурі самих громад. Як реформується освітня галузь, поцікавилися у заступника голови Приютівської ОТГ з гуманітарних питань Ірини Чемерис.
— Ірино Анатоліївно, що відбувається в освітніх закладах з появою нової громади? Хто відповідає за їхнє утримання і фінансування? 
— У нашій ОТГ загалом налічується 7 шкіл, з яких три навчально-виховні комплекси – Бутівський, Головківський та Цукрозаводський. Всі заклади без винятку підпорядковані районному відділу освіти. До 1 січня 2019 року фінансуються з держбюджету через обласний та районний. Тендери на їхнє опалення підписані до січня 2019-го. Цьогоріч переукладення не будуть. Інакше школи можуть залишитися без тепла, а це неприпустимо. 
У всіх семи школах Приютівської громади навчається близько тисячі дітей. У безпосереднє підпорядкування ОТГ мають перейти з 1 січня нового року. Процес їхньої передачі має розпочатися трішки раніше. Тоді ж пряма освітня субвенція на їхнє утримання надійде у Приютівську громаду, в обхід районного бюджету, не так, як зараз. 
Також на балансі громади знаходиться 5 дитячих садків, найбільші з них відвідує понад 70 дітей – Войнівський, Протопопівський та Приютівський. 
У 2019-му у Войнівці плануємо відкрити третю додаткову групу. На жаль, у Протопопівці садок знаходиться у нетиповому непристосованому приміщенні, але альтернатив перевести його в інше – поки що немає. 
РS. Наразі не вдалося дізнатися, які зміни чекають на заклади освіти Новопразької ОТГ.  Про це розкажемо нашим читачам в одному з наступних номерів «Сільського вісника».