Окраса громади - заклади соцсфери


За 35 кілометрів від Олександрії знаходиться Улянівська сільська рада - одна із найменших у районі. Чим нині вона живе, якими справами переймається, дізнавався наш журналіст. На території спілкувалися з її очільником, 46-річним Вадимом Соломкою, який є незмінним керівником останні 10 років. 


«Сьогодні до складу сільради входить чотири населених пункти - Улянівка, де мешкає близько 700 жителів, Травневе - 140, Тарасово-Шевченкове - 36 та Червоний Поділ - 8. Максимальна віддаленість між населеними пунктами сягає 15 кілометрів, - акцентує Вадим Володимирович. - Дорога від Олександрії до Улянівки наразі у досить відмінному стані, чого не можна сказати про сполучення між населеними пунктами сільради. У найбільш плачевному стані лишається відрізок шляху на Тарасово-Шевченкове. В Улянівку ж найлегше дістатися власним авто, бо автобусне сполучення з Олександрією здійснюється лише 5 разів на тиждень, вартість проїзду в один бік – 50 грн. А от два дні рейсів у село взагалі немає, бо малий пасажиропотік», - наголошує керівник.  
Також  він розповідає, що свого часу на базі місцевого КСП «Більшовик» утворилося кілька приватних фермерських господарств. Нині найбільше - ТОВ «Улянівка-Агро» - керівник Юрій Корнєв. А також три менших - ФГ «Яса» на чолі з Валентином Кабаненком, ФГ «Едем 777» - керівник Геворк Абовян, ФГ «Нива» - Валерій Корнєв.  На території сільради працює близько 127 одноосібників.
Окрасою громади, без перебільшення, є заклади соціальної сфери - школа, дитсадок та ФАП. У всіх нам вдалося побувати та познайомитися з їхніми колективами поближче.
У школі, наприклад, сьогодні навчаються діти з двох сільських рад - Улянівської та Михайлівської. Загалом 115 учнів. До навчального закладу їх доставляє 2 шкільних автобуси. 
«На даний час тут триває оздоровча кампанія. Функціонує 5 пришкільних загонів - 1-2 класи згуртовані до загону «Сонечко», 3-4 класи - «Невгамовні», 5-6 класи - «Веселинка», а старші - «Мурахи» та «Олімпійці».  Всього у таборі відпочиває 96 школярів.  Кожен табірний загін має свою специфіку і його програма відповідає віковим потребам учасників.  Характерною ж особливість всіх загонів є  екскурсійна програма, відвідування Олександрії та Кропивницького, проведення інтелектуальних ігор, конкурсів з малювання та образотворчого мистецтва, різних спортивних змагань, пікніків і святкових концертів та змагань. Останній день цьогорічного таборування запланований на 13 червня», - розповідає начальник табору  й досвідчений педагог, 59-річна Тетяна Чижович, яка разом зі старшим вихователем, 30-річною Оксаною Монастирською ознайомили мене із закладом. Провели короткий екскурс табірними змінами та оглядову екскурсію школою, поділилися своїми здобутками. Розповіли, що уже на початку 2018-го отримали 30 тис. грн.субвенції сільради на вирішення загально шкільних питань, пов’язаних з ремонтами приміщень і автобусів, придбанням шкільних меблів та іншого інвентарю.
Разом із сільським головою ми також завітали в ДНЗ «Берізка». Там нас радо зустрічає його керівниця, 42-річна Надія Гибало. Розповідає, що на даний час заклад відвідує 28 діток, шестеро з яких майбутні первачки.  Демонструє принади садка, передає загальну атмосферу, говорить про майбутні плани і про відкриття додаткової групи, яка більш ймовірно запрацює у  2019-му.  Але якщо ця приємна подія станеться раніше – то взагалі буде чудово. - На ремонт додаткової групи із бюджету сільради вже виділено 146 тис грн,- підкреслює керівниця.
«На даний час усі наші малюки забезпечені якісним харчуванням і чудовими умовами перебування. Один дітодень у нас наразі вартує 18 грн, 9 з яких - батьківська плата, решта - субвенція із сільського бюджету. У закладі, крім завідуючої, працює двоє молодих вихователів - Альбіна Іванова та Альона Кріль, а також одна помічниця, кухарка та техпрацівник. Колектив злагоджений та дружний. Вони - справжня команда однодумців, і всі підтримують чудові стосунки з батьками і малечею», - додає завідуюча наостанок. 
Останнім об’єктом для нас став візит до Улянівського ФАПу. І треба сказати, заклад досить охайний та чудово облаштований, відремонтований, як зовні, так і всередині. Гарні, просторі й охайні кабінети, якби не одне «але» - немає сімейного лікаря. Натомість тут працюють медбрат і медсестри - подружжя Андрія та Наталії Кримчаків і Юлія Андріяшина. Молоді лікарі сьогодні, на жаль, не виявляють бажання працювати у селі, тому у вирішенні цього питання громада втратила останні надії. На консультацію місцеві їздять до Олександрійської ЦРЛ або приходять до ФАПу, коли районні терапевти чи вузькопрофільні фахівці організовують там виїзні огляди. Треба сказати також, що цьогоріч на придбання медичних матеріалів першої необхідності сільрада виділила понад 10 тис. грн. 
Разом з тим очільник громади активно переймався темою вуличного освітлення. Улянівка наразі повністю освітлена. У 2018-му на встановлення другої допоміжної КТП і освітлення трьох вулиць - Ювілейної, Квіткової та Нової використали 145 тис. грн. Усі ці роботи встигли зробити за перші п’ять місяців поточного року.