У Бутівському реалізують нову екологічну ініціативу

Ідею підтримав сільський голова


Вивчивши ситуацію з несанкціонованими сміттєзвалищами у селі Бутівське, місцеві школярі під керівництвом вчителя хімії 38-річного Сергія Скворцова реалізують нову екологічну ідею. На початку травня учні 8–9 класів розробили ряд агітаційних брошур та плакатів на екологічну тематику й розповсюди їх селом. 


«Зараз у Бутівському мешкає до 400 жителів на 150 садиб. Саме село не таке засмічене, як околиці. Дуже забруднені – дивитися неможливо, – каже вчитель. – Розуміючи, що ситуація сама по собі не поліпшиться – ми розробили екопроект «Чисте село». Має агітаційний та практичний характер. З дітьми визначили – що маємо розробити агітки й закликати людей сортувати вторсировину. Але для більшого ефекту, звернулися до сільського голови Олександра Клімова, аби нас підтримав. Він порадив знайти в селі два занедбаних сараї і зносити та складати туди скляні і пластикові відходи, жерстяні бляшанки і кришечки. Люди потроху почали збирати. Є перша вторсировина, але зносять її місцеві не дуже активно. Намагаємося більше роз’яснювати, хоча зараз літні канікули – і діти відпочивають. Активізуємо роботу у вересні. Зараз же всі знають, куди і як зносити і як сортувати. Село у нас невелике, всі добре розуміють, що й до чого». 
Загалом школярі розробили два зразки  буклетів. Провели якісну агітаційну кампанію. Їхню ідею активно підтримав сільський голова Олександр Клімов. Допоміг визначитися з приміщеннями. Для зберігання вторсировини діти обрали два занедбані нічийні сараї.   Зібраний непотріб згодом планують здати в пункти прийому вторинної сировини в Олександрії. Матимуть змогу купити крейди чи якесь шкільне приладдя. Але це для них не самоціль, а швидше приємний бонус. «Нам головне змінити екологічну свідомість односельців, щоб усім разом жилося комфортніше», – каже вчитель наостанок.
Сподіваємося, що подібна ініціатива знайде відгук у інших селах району і можливо знайдуться охочі реалізувати щось подібне. Ми ж, у свою чергу, готові розповісти про ваш досвід на сторінках нашого часопису.