На громадських слуханнях у Новоселівці обговорювали перспективу будівництва сонячної електростанції

24 травня у приміщенні Новоселівського будинку культури відбулися громадські слухання. Місцеві жителі обговорювали перспективу будівництва сонячної електростанції на земельній ділянці, орієнтовною площею 200 га, яка знаходиться за межами Новоселівки. Згідно з проектною документацією електростанція матиме пікову потужність 84,4 МВт.

Участь у заході, крім жителів Новоселівки та керівника даної території Олександра Киви, взяли представники ТОВ «Санвін 5» В. Іванькова та О.Соколов, представник розробника містобудівної документації Н. Подзигун, начальник відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та будівництва РДА Юрій Кас’яненко. Під час громадських слухань жителі Новоселівки разом із Юрієм Кас’яненком взяли активну участь в обговоренні детального плану земельної ділянки під побудову сонячної електростанції. Зокрема, новоселівців цікавило питання щодо впливу сонячної електростанції на довкілля, фактичної площї та розміру земельної ділянки, розміру орендної плати й механізмів її надходження в бюджет сільської ради. Питали селяни й про можливу кількість нових робочих місць після реалізації даного проекту.
Вичерпну відповідь на запитання новоселівців надали представник розробника містобудівної документації та інвестора. Зокрема, вони зазначили, що будівництво сонячної електростанції у Новоселівці гарантовано створить 70 нових робочих місць, що відповідно забезпечить значні надходження до бюджету сільської ради. Крім того, інвестор зобов’язується брати активну участь у реалізації соціальних проектів на території населеного пункту.
Варто зазначити, що від присутніх на громадських слуханнях новоселівців не надходило заперечень щодо будівництва згаданого об’єкта. Адже люди розуміють, що наявність такого підприємства на території сприятиме розвитку населеного пункту, поліпшенню умов проживання його жителів. Наразі обговорення проекту детального плану триватиме до 11 червня, тож усі охочі можуть внести до нього свої пропозиції, звернувшись до сільської ради.
Для інформації: інвестором будівництва сонячної електростанції у Новоселівці виступає ТОВ «Санвін 5» – підприємство, яке входить до української групи компаній міжнародного рівня KNESS, лідера з реалізації проектів відновлюваної енергетики в Україні. Групою компаній KNESS вже реалізовано понад 90 проектів в традиційній та відновлюваній електроенергетиці, побудовано 32 фотоелектростанції (ФЕС) у шести областях України, загальною піковою потужністю понад 200 МВт; виготовлено 143 МВт обладнання для 19 ФЕС.