Зустрічаючи професійне свято на порозі реформування

Професія медичного працівника – найгуманніша, адже головне завдання її представників – стояти на сторожі людського життя. Жителі населених пунктів Олександрійського району за медичною допомогою на первинному рівні звертаються до амбулаторій загальної практики сімейної медицини, фельдшерсько-акушерських пунктів за місцем свого проживання. Входять ці заклади до структури «Центру первинної медико-санітарної допомоги Олександрійської районної ради Кіровоградської області». Напередодні Дня медичного працівника ми поспілкувалися із головним лікарем вищезгаданого центру та запитали у нього про кращих представників професії. Хто, попри складнощі сьогодення, самовіддано виконує свої професійні обов’язки, стоїть на сторожі здоров’я жителів району.  Говорили також і про ветеранів медичної ниви, які багато років свого життя присвятили роботі в медицині.

– У мережі очолюваного мною центру загалом працює 288 осіб, – ​розповідає Олександр Миколайович. – ​Робота медичних працівників, особливо у сільській місцевості, дуже непроста, адже попри будь-які погодні умови: дощ, сніг чи спеку, сільські медики пішки поспішають на виклик до хворого, тож ця робота вимагає повної самовіддачі, великого терпіння. Сьогодні хочу згадати ветеранів-медиків, які свого часу багато сил і власного здоров’я віддавали служінню улюбленій справі –  ​Леоніда Івановича та Зінаїду Кузьмівну Третяк (працювали у Попельнастому), Наталію Олексіївну Іваненко (працювала в Олександрійській районній амбулаторії), 
Світлану Володимирівну Левкопас (працювала у Костянтинівці), Наталію Борисівну Костенко (працювала у Світлопіллі), Любов Анатоліївну Близнюк (працювала в Андріївці).
Є у наших лавах Центру і ті, хто вийшов на заслужений відпочинок, але продовжує трудитися на медичній ниві  –  Катерина Миколаївна та Михайло Ілліч Цвігуни, Катерина Олексіївна та Дмитро Олександрович Мошини, Марія Петрівна Лисяк  – всі вони працюють у Новій Празі, Олена Антонівна Шульга (працює у Косівці), Надія Василівна Цимбаліста (працює у Приютівці), Тетяна Григорівна Сухомлин (працює в Ялинівці), Андрій Григорович Данилюк (працює у Приютівці), Тетяна Михайлівна Бонічишина (працює у Щасливому). 
Серед медичних працівників, які мають значний стаж роботи і сьогодні надають висококваліфіковану медичну допомогу сільським жителям, хочу відзначити Світлану Миколаївну Погорілу (працює у Щасливому), Миколу Васильовича Лєщенка (працює у Головківці), Ірину Анатоліївну Брицьку (працює у Шарівці), Володимира Михайловича та Ганну Іванівну Дмитриків (працюють у Бутівському), Наталію Василівну Кухарик (працює в Андріївці), Діну Дмитрівну Чухрай (працює у Гайовому), Наталію Валеріївну Чирчелюк (працює у Добронадіївці), Наталію Віталіївну Кутоманову (працює у Недогарках), Софію Сергіївну Курінну (працює у Пустельниковому), Олександру Кирилівну Багінську (працює у Травневому). 
Сьогодні поряд із досвідченою когортою медиків гідно трудиться молоде покоління лікарів, серед них – завідуючий Олександрійською районною амбулаторією загальної практики сімейної медицини (АЗПСМ) Сергій Миколайович Голопьоров, сімейний лікар Попельнастівської амбулаторії Руслан Євгенович Питула, сімейний лікар Войнівської амбулаторії Олена Олександрівна Мартиненко, сімейний лікар Олександрівської амбулаторії Марина Володимирівна Холод.
– Відомо, що на території Олександрійського району функціонує 14 лікарських амбулаторій загальної практики сімейної медицини та 20 ФАПів. Розкажіть, будь ласка, що Вас найбільше хвилює, як керівника центру, до складу якого вони входять.
– Найбільше непокоїть мене кадрова проблема. Нам дуже бракує сімейних лікарів у амбулаторіях загальної практики сімейної медицини. Немає фахівців у Червоній Кам’янці, Улянівці, Бандурівці, Протопопівці. Але для того, аби люди могли отримати необхідну кваліфіковану медичну допомогу, у ці населені пункти виїжджають спеціалісти, які працюють сімейними лікарями в лікарських амбулаторіях на території інших сіл, та проводять прийом громадян згідно з графіком.
Так сталося, що вже протягом багатьох років молоді спеціалісти після закінчення вищих медичних навчальних закладів не хочуть приїздити працювати у сільську місцевість, і на це є об’єктивні причини: відсутність житла та нормальних умов для праці, невисока заробітна плата. Тож одного ентузіазму, щоб працювати тут, замало. Необхідна суттєва державна підтримка – ​забезпечення житлом та гідною заробітною платою. Аналогічна ситуація складається не лише в Олександрійському районі, а й в інших районах та областях України. Але я сподіваюся, що на Олександрійщину таки приїдуть молоді спеціалісти-медики, адже невдовзі розпочнеться будівництво нових приміщень у Протопопівці та Червоній Кам’янці. А лікарі, які прийдуть працювати у ці села, буде забезпечено житлом.
– Цього року Ви відзначаєте професійне свято в умовах реформування галузі. Й досі триває загальнонаціональна кампанія «Обери свого лікаря». Хотілося б почути про хід її реалізації у нашому районі.
– На сьогоднішній день майже всі організаційні питання, пов’язані з впровадженням реформи в Олександрійському районі, наближаються до завершення. І я певен, що реформа повністю втілиться в життя до кінця 2018 року. Хочу звернути увагу на те, що всього на території нашого району проживає близько 35 тис. осіб. Але, на жаль, підписання декларації з лікарем відбувається дуже повільно. На даний час лише близько 9 тис. людей (з урахування жителів міста Олександрії) визначилися із своїм сімейним лікарем та уклали з ним відповідну угоду.
Людям варто враховувати той факт, що лікар може відмовити їм у підписанні декларації, якщо він уже набрав максимально рекомендовану кількість пацієнтів. Так, сімейний лікар може обслуговувати 1800 пацієнтів, терапевт – ​2 тисячі, педіатр – ​900. Зараз уже є лікарі нашого центру, з якими уклали декларації 1200 осіб. Тож я рекомендую жителям населених пунктів не втрачати час, а якомога швидше звернутися до дільничного лікаря для укладання декларації. Жителі Олександрійського району, які самостійно не в змозі прийти до медустанови для підписання відповідного документа, можуть зробити це через своїх родичів, соціальних робітників, надавши їм для цього ксерокопії власних документів – ​паспорта та ідентифікаційного коду.
– У переддень Дня медичного працівника, що б Ви хотіли побажати своїм колегам?
– Користуючись нагодою, хочу привітати зі святом усю родину медичних працівників первинної ланки та побажати їм особистого щастя, міцного здоров’я, достатку, миру, злагоди, успіхів у професійній діяльності, гідної оплати праці і вірного служіння найблагороднішій професії – ​медика.