На базі Олександрійської районної лікарні запрацював гемодіалізний центр


4 червня в хірургічному корпусі Олександрійської центральної районної лікарні відбулося урочисте відкриття гемодіалізного центру. З цієї нагоди тут зібралося чимало гостей та запрошених. Серед них – голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко, перший заступник голови районної державної адміністрації Юрій Коваль, голови новостворених на Олександрійщині ОТГ Андрій Коломійцев та Богдан Куруп. Супроводжувала їх головний лікар ОЦРЛ Валентина Гарагуля.


Останнім часом на Кіровоградщині збільшилася кількість хворих, які потребують замісної ниркової терапії. На сьогоднішній день це 177 осіб. Але досі в області функціонувало лише три відділення гемодіалізу – в обласній лікарні, Маловисківській центральній районній лікарні та в м. Кропивницькому на базі КЗ «Міська лікарня №2 ім. Святої Анни». Лише там хворі з різних районів Кіровоградщини могли отримати необхідну медичну послугу.
Зважаючи на те, що гемодіаліз – процедура, потреба в якій у хворих на ниркову недостатність виникає постійно, дуже важливо, аби такі пацієнти мали змогу оперативно отримати її за місцем свого проживання.Саме цим було і зумовлене відкриття гемодіалізного центру на Олександрійщині, що допоможе забезпечити потреби населення Олександрійського, Онуфріївського, Петрівського, Світловодського районів, міст Олександрії та Світловодська у наданні гемодіалізного лікування.
– Донедавна гострою проблемою для області була відсутність розгалуженої мережі гемодіалізу. Перша зала була відкрита в обласній лікарні лише три роки тому. Сьогодні ж ми маємо 4 таких зали, в усіх госпітальних округах області, –  сказав Сергій Кузьменко на відкритті гемодіалізного центру в Олександрійській ЦРЛ.
Як наголосив посадовець, лікування хворих у центрі буде безкоштовним, за рахунок коштів обласного бюджету. Так, за його словами, у 2018 році на лікування в області хворих на хронічну ниркову недостатність передбачено понад 27 мільйонів гривень медичної субвенції. У 2019 році розмір цієї суми буде збільшено відповідно до кількості хворих.
Ремонтні роботи у приміщенні нинішнього центру, які розпочалися у лютому поточного року, виконала за власний рахунок фірма Braun Medical Ukraine. Крім того, за рахунок цієї ж німецької фірми було встановлено п’ять апаратів для гемодіалізу (ще п’ять фірма поставить до кінця 2018 року), обладнання для фільтрування та очищення води для діалізу, крісла для забору донорської крові.

За кошти Олександрійського районного бюджету було закуплено розхідні матеріали, медичні та офісні меблі, м’який та твердий інвентар на загальну суму 512 тис. грн.
Як зазначив завідувач відділення анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії та гемодіалізу Олександрійської центральної районної лікарні Юрій Петрушевський, пацієнти, які весь час знаходяться на гемодіалізі, мають отримувати його тричі на тиждень – через добу. Тривалість даної процедури в середньому складає чотири години. Гемодіалізний центр працюватиме у дві зміни на 5 діалізних місць, з перспективою розширення до 10 апаратів. Штатна кількість працівників відділення складає 11 осіб, з яких троє лікарів. У подальшому чисельність штату та режим роботи відділення, за словами Юрія Петрушевського, буде залежати від кількості пацієнтів та фінансування.