Приютівська ОТГ: робота в дії

29 квітня поточного року на Олександрійщині відбулися перші вибори до Приютівської та Новопразської об’єднаних територіальних громад (ОТГ). Перемогу на виборах голови Приютівської ОТГ отримав Андрій Коломійцев, а головою Новопразької ОТГ став Богдан Куруп.

З того моменту минув майже місяць, і наразі вже відомі дати проведення перших сесій. Про те, що передбачає порядок денний, зокрема, першого засідання сесії Приютівської об’єднаної територіальної громади, ми запитали у Приютівського селищного голови Вікторії Анатоліївни Лисенко. За її словами, перша сесія матиме більше організаційний характер, тож на ній не розглядатимуться фінансові, земельні питання.
– 31 травня після того, як представник територіальної виборчої комісії офіційно оголосить про результати виборів голови Приютівської ОТГ та депутатського корпусу, її новообраний голова Андрій Коломійцев складе присягу посадової особи органів місцевого самоврядування та вступить у свої повноваження. У свою чергу, 26 депутатів, які за результатами голосування обрані до складу Приютівської ОТ, отримають відповідні посвідчення і розпочнуть свою роботу. Зокрема, на сесії їхня увага буде зосереджена на обранні секретаря ради, затвердженні структури та чисельності апарату виконавчого комітету селищної ради, постійних комісій, а також покладання обов’язків старост і таке інше.
– Скажіть, як швидко після проведення сесії старости приступлять до виконання своїх обов’язків?
– Хочу акцентувати увагу на тому, що сільські території в об’єднаних громадах без максимально наближеної до людей влади не залишаться, адже у них працюватимуть старости. Ними стануть чинні керівники сільських рад Протопопівки, Войнівки, Костянтинівки, Головківки, Ізмайлівки, які приступлять до виконання обов’язків вже наступного дня після проведення пленарного засідання першої сесії Приютівської ОТГ. Важливо, що свої повноваження вони здійснюватимуть до призначення чергових місцевих виборів, що відбудуться у 2020 році.
Нині для того, аби взяти довідку, не треба їхати у Приютівку, адже отримати її можна за місцем свого проживання у виконуючого обов’язки старости. Крім того, для більшої зручності громадян повноваження старост перейдуть у право реєстрації актів цивільного стану – ​засвідчення фактів народження, смертей, одружень, заповітів і т. п.
– Вікторіє Анатоліївно, нагадайте, у якому статусі перебувають нині заклади соціальної сфери, що працюють на території ОТГ?
– Поки що всі заклади соціальної сфери працюють у звичному режимі: школи, ФАПи, амбулаторії, заклади культури. У перспективі плануємо відкрити центр надання адміністративних послуг (ЦНАП). Крім того, у найближчому майбутньому маємо намір створити на території представництво пенсійного фонду, соціального захисту та інших організацій.