Талановита у всьому


Тетяна Миколаївна Моздолевська заслуговує на звання ветерана у колективі Новопразького будинку дитячої та юнацької творчості. Тут вона працює керівником гуртків вже тридцять один рік. По закінченню Кіровоградського технічного училища Тетяна Миколаївна здобула освіту у Київському технологічному технікумі та Кіровоградському педагогічному університеті. Як професійний закрійник, технолог швейних виробів, вчитель трудового навчання за фахом, вона навчає вихованців моделювати, конструювати та шити одяг, а також вишивати.

Її гурток «Художня вишивка» із 2005 року носить звання «Зразковий художній колектив», підтверджуючи його кожні п’ять років. Цьому виду мистецтва нині навчаються три групи, здебільшого з 5 по 11 клас. Програма розрахована на чотири роки. Діти набувають ази з найпростішого – ​серветок, а потім вже вишивають картини. На весільні рушнички, вишиті гуртківцями на замовлення земляків, стала уже не одна подружня пара. А це вже неябияке визнання.
Здавалося б, що вишивання – ​здебільшого дівчаче вподобання, та – ​ні. На заняття до Тетяни Миколаївни ходять і хлопчаки, серед них і вихованці школи-інтернату. До того ж вони показують і хороші результати. Зокрема, Коля Кіс зі своїми роботами перемагав у Всеукраїнській виставці – ​конкурсі «Знай і люби свій край». Цьогоріч у цьому конкурсі із вишитим рушником бере участь Діана Крячко. Справжньою оцінкою праці керівника гуртків є численні відзнаки її вихованців за зайняті призові місця у різноманітних конкурсах та виставках. Серед обдарованих гуртківців – ​вишивальниць Єлизавета Ярова, Катерина Золотар, Руслана Позняк, Дар’я Сівова, Діана Крячко.
Полюбляють юні новопразьці і заняття у гуртку з моделювання і конструювання одягу. Тут не лише цікаво, а й доволі корисно. Спочатку діти шиють одяг для ляльок, фартухи, спіднички, косинки, перешивають речі, а вже старші вихованці вибирають моделі, добавляють чи прибирають якісь елементи і шиють одяг. Особливо для дівчаток ця справа не буде зайвою по життю. Хай і не стануть вони професіоналами, але знатимуть елементарні ази.


Ось тільки вихованці працюють на стареньких ручних і ножних швейних машинках, яким уже більше як по 50 років. Давно вже відпрацювали своє. Тому під час відвідин закладу у березні голови РДА Богдана Курупа Тетяна Миколаївна не могла не звернутися до нього з проханням посприяти в оновленні техніки. - Богдан Анатолійович дав нам надію, що спробує допомогти, - зазначає керівниця гуртка. – Ми ж, у свою чергу, віримо в те, що мрії збуваються.
Слід додати, що переможці Всеукраїнських конкурсів і фестивалів отримують свідоцтво про позашкільну освіту.
Тетяна Миколаївна може зацікавити, вміло навчити, доступно розказати не тільки своїм вихованцям. Вогником творчості вона запалила і всю свою родину. Обидві донечки – ​Ірина і Віта вишивають. Не залишаються осторонь і онучата. Даша вишиває і нитками, і бісером. Мирослава і Маша освоюють ази вишивки і аплікації. Ярославчик відвідує гурток «Аплікація соломкою». За участь у ХІІ обласному фестивалі «Родинні скарби» сім’я Моздолевських нагороджена дипломом. Сама Тетяна Миколаївна відзначена дипломом за участь у виставці декоративно – ​ужиткового та образотворчого мистецтва «Торжество благодаті, сумління, таланту». Крім того, педагог-майстер позашкільної освіти відзначалася Почесною грамотою МОН України, Почесною Грамотою Департаменту освіти і науки Кіровоградської ОДА. Також вона є членом Національної спілки майстрів України.
А ще Тетяна Миколаївна тринадцятий рік поспіль є селищним депутатом і переймається проблемами односельців. Встигає вона і вчителювати у Новопразькому НВО, де з дітьми теж щедро ділиться своїми знаннями, разом виготовляють різні поробки, у тому числі вироби із солоного тіста.
Що тут скажеш – ​майстриня на усі руки. За ці її вмілі руки, щедре серце, творчий підхід дуже люблять вихованці.
Наостанок хочеться згадати доволі відому фразу: талановита людина талановита у всьому! Цей вислів стовідсотково стосується нашої креативної та творчої майстрині Тетяни Моздолевської.