Національна спілка журналістів України закликає Президента невідкладно стати на захист вітчизняних друкованих ЗМІ

Національна спілка журналістів України звертається до Президента із закликом ініціювати прийняття Закону України про посилення інформаційної безпеки та державної підтримки вітчизняних друкованих ЗМІ. Різке подорожчання імпортного газетного паперу та підвищення тарифів «Укрпоштою» на доставку друкованої преси призвело до катастрофічної ситуації на ринку національних та місцевих друкованих суспільно-політичних ЗМІ, констатують у НСЖУ. З метою посилення інформаційної безпеки України Спілка журналістів пропонує запровадити державну протекціоністську політику щодо підтримки друкованих ЗМІ, що є загальноприйнятною практикою у країнах Європи.

Сергій Томілеко вважає, що потрібно відновити та модернізувати роботу паперових комбінатів в Україні – ​зокрема, Жидачівського, – ​або врешті-решт збудувати нові.
- Вважаємо за необхідне зламати монополію на продаж газетного паперу, оскільки практично весь папір, що реалізується в Україні, – ​російського виробництва. Росія у будь-який момент може заборонити продаж паперу Україні, а купувати його через треті-четверті держави буде не менш дорого. Тому пропонуємо закупити за бюджетні кошти папір інших виробників – ​зокрема, Фінляндії, – ​і продавати його редакціям. В Україні має бути створена така модель державної підтримки, що буде спрямована на збереження наявних видань від закриття та впровадження інновацій у друкованих медіа, – ​йдеться у зверненні до Президента, підписаному головою НСЖУ Сергієм Томіленком.
Важливо додати, що стурбованість ситуаціє на інформаційному ринку поділяють усі редакційні колективи друкованих ЗМІ. Позаяк ціни на газетний папір з грудня 2017 по травень 2018 зросли на 45–50%. Крім того, дорожчає і доставка періодичних видань, що робиться з ініціативи «Укрпошти». Як відомо, монополіст запланував підвищення тарифів на доставку друкованої преси майже на 25% до кінця 2018 і ще на 19% – ​з 1 січня 2019 року.
Тож, чи стане на захист вітчизняних друкованих ЗМІ Петро Порошенко, питання наразі відкрите.