Сквер Миру відкрили у Новій Празі


У День пам’яті і примирення, 8 травня, ввечері новопразьці поспішали на відкриття скверу Миру. Його почали закладати ще два роки тому. Тоді тут розгорнули залишки старого приміщення, прибрали сміття, учні висадили дерева. Ідея його закладення виникла після того, як провели реконструкцію існуючої Алеї Слави, де встановили 12 пам’ятних стел на честь загиблих воїнів-земляків, які полягли у період Другої Світової війни. На них, зокрема, викарбувані імена майже тисячі новопразьців, які загинули під час однієї із найкровопролитніших воєн минулого століття. Тоді селищний голова Ольга Горбенко разом із головою ради районної організації ветеранів Олександром Голубом вирішили, що пам’ять загиблих вшанували, треба подумати і про мир. Ескізом майбутнього пам’ятного знаку зайнявся Олександр Митрофанович, а Ольга Григорівна – ​фінансуванням проекту і благоустрою. Кошти із селищного бюджету виділили місцеві депутати.


«До 1961 року на цьому місці було приміщення Новопразького районного військккомату, – ​пригадує Олександр Голуб. – ​Але історія сягає ще глибше. 6 серпня 1941 року, коли німці наступали, а наші війська відступали, у бій на захист рідного селища стали працівники військкомату – ​і полягли. Їх поховали на цій території, а в 1944 році після звільнення –  переховали. Тепер їхні останки покояться у сквері Перемоги. З роками запустіле приміщення військкомату зруйнувалося. До всього ж, напроти цієї території – ​Братська могила. Тож, як би не було, це святе місце. Ескіз з прив’язкою до місцевості лежав у мене майже два роки. Його обговорювали, щось змінювали. І остаточним варіантом обрали – ​колону, що підіймається у височінь, глобус і пару голубів».
Хочеться додати, що гранітні колони в усі часи підкреслювали величність та витонченість споруди, глобус є символом земної кулі, а голуби – ​символом миру. Всередині глобуса є куля з світлонакопичувальною лампою, яка світиться у темну пору доби.


Символічно, що його відкриття провели у День пам’яті і примирення. До новопразьців звернулися новообраний голова Новопразької  ОТГ Богдан Куруп, селищний голова Ольга Горбенко, представник районної організації спілки ветеранів Афганістану Олексій Банул. Під час заходу вшанували пам’ять усіх загиблих захисників – ​різних поколінь і різних воєн.
Присутні на заході новопразьці своїми діями показали, що вони прагнуть жити у мирі – ​з дитячих рук у небо здійнялися блакитно-жовті повітряні кулі, а дорослі виклали запаленими свічками слово «МИР».
А ще бажання селищного керівництва і його жителів втілені у рядках української поетеси Наталії Карпової, викарбуваних на підніжжі пам’ятного знаку:
«Хай буде мир для України!» -
Всі просять: доньки і сини.
Молитви наші Богу линуть,
Щоб більше не було війни.
О. СТОРЧОВА.