Аня Лисак та Валерія Семеренко – ​ кращі читачі району


Знов прийшла весна і знов принесла в Олександрійську центральну районну бібліотеку свято, якого нема в календарі, але воно є в серці і душі дітей, які люблять читати. Щороку о цій порі проходить І-й етап Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Книгоманія», де зустрічаються найактивніші читачі 6–7 класів, які люблять нетлінне і вічне творіння людства – ​книгу. Для них культпрацівники влаштували літературні перегони і кожен з дітей мав змогу відчути, що читати і бути розумним – ​це круто.


Районний етап конкурсу “Книгоманія‑2018” пройшов у читальному залі бібліотеки. Брали участь у конкурсі 19 учнів із шкіл нашого району: Новопразьких – ​НВК і НВО, Червонокам’янського НВО, Куколівського НВК, Головківської, Протопопівської, Олександрівської, Добронадіївської, Ізмайлівської, Войнівської, Улянівської та Новоселівської. Серед учасників було усього двоє хлопчиків. Певно, багато читають у нас здебільшого дівчатка.
У цікаві та пізнавальні мандри по книжковому морю відправилися, починаючи з презентації улюбленої книги. Учасники із захватом ділилися про те, що глибоко запало у душу. Комусь більше подобаються книги пригодницького характеру, фантастика, книги про кохання, казки, класичні твори. Серед них твори В. Нестайка «Злочин» Жори Горобейка», Р. Дала «Чарлі і шоколадна фабрика», А. Кокотюхи «Таємниця зміїної голови», В. Рутківського «Гості на мітлі», «100 містичних явищ», Я. Гоян «Таємниця Лесикової скрипки», Ж. Верна «П’ятнадцятирічний капітан», повісті М. Гоголя, оповідання А. Чехова.


А потім з метою визначення рівня ерудиції конкурсантів їм запропонували гру-конкурс «Україні прочитаних книг», де вони у певних номінаціях обирали питання і за правильну відповідь отримували додаткові бали. Учасникам необхідно відгадати художній твір чи його автора, батьківщину письменника та ін. На окремі запитання відповіді були у багатьох, про що свідчило море піднятих рук, а на окремі – ​лише одиницям вдалося згадати той чи інший твір або поезію.
Також учасники представили журі свої читацькі щоденники, в яких вони висловлювали свої думки щодо прочитаних книг. За них теж отримали своєрідні оцінки.
За результатами проведених конкурсних завдань визначили переможців районного етапу конкурсу. Кращими читачами стали учениця 6-го класу Добронадіївської школи Аня Лисак та учениця 7-го класу Новопразького НВО Валерія Семеренко (до речі минулоріч вона теж була переможницею). Вони тепер представлятимуть район на обласному етапі конкурсу. Серед учнів – ​шестикласників також відзначені Роман Василик із Войнівської школи і Микола Тяглий із Новоселівки, які посіли відповідно 2 і 3 місця. Серед семикласників Катерина Куроп’ятник із Червоної Кам’янки посіла друге місце, а Вікторія Гадецька з Улянівки та Ірина Зінакова з Ізмайлівки розділили третє місце. Усі конкурсанти отримали відзнаки та подарунки.
Загалом мені, як члену журі, колишньому бібліотечному працівнику, було приємно, що книга, незважаючи на високі новітні технології, ще залишається хорошим другом багатьох дітей, і читання дарує їм радість і приємні миті, наснагу до пізнання нового і непізнаного. Самі учасники зазначали, що книги вчать, виховують, з ними можна подорожувати, мріяти, уявляти, відкривати нові світи, нові горизонти, нові враження та переживання. А це дуже важливо.
О. СТОРЧОВА.