Делегація з району відвідала Болеславський повіт


У рамках угоди про співробітництво між Кіровоградською ОДА та Нижньосілезьким воєводством Республіки Польща делегація з Олександрійського району на чолі з Андрієм Коломійцевим побувала з робочим візитом у Вроцлаві. Та мала змогу перейняти у сусідів досвід з питань децентралізації. 

– ​Ми зустрілися з Маршалом воєводства Цезарієм Пшибильським,  – ​ говорить Ольга Коріненко, голова Олександрійської райради.–Обмінялися думками щодо реформи місцевого самоврядування у Нижньосілезькому Агентстві Економічного Співробітництва. Виступили перед комісією міжнародного співробітництва. А також підписали угоду про торгово-економічне, науково-технічне та культурне співробітництво між Олександрійським районом та Болеславецьким повітом Нижньосилезького воєводства (знаходиться на кордоні з Німеччиною та Чехією, має статус єврорегіону, знаний виробництвом кераміки). І запросили поляків до себе. Олександрійщину мають відвідати вже у вересні.
Робочий візит тривав кілька днів і був досить насичений. – ​Поспілкувавшись з маршаликом, ми ознайомилися з структурою воєводства, його бюджетом і аспектами міжнародного співробітництва. Поляки поділилися не тільки досягненнями, а й звернули нашу увагу на процеси створення громад і їхній подальший розвиток. Говорили про проблеми, які виникали у процесі об’єднання. Зокрема, те, що у них усе це відбулося в примусовій формі і ніхто з цим не зволікав. У свою чергу, сільські голови нашого району мали змогу задати полякам запитання, що їх цікавлять, і пов’язані зі змінами в адміністративно-територіальному устрої. Досвід у сусідів переймали: Новопразький селищний голова Ольга Горбенко, Приютівський – ​Вікторія Лисенко, Войнівський  - Михайло Ручйов, Протопопівський – ​Оксана Клочко, Костянтинівський – ​Олександр Клімов, Головківський – ​Тетяна Кузьменко.


Окрім ознайомлення з особливостями структури воєводства, делегація з Олександрійщини вивчала систему самоуправління повіту (по нашому – ​району), відвідала економічну зону і мануфактури та підприємство з виробництва кераміки. Наостанок мала візит до гміни Менькиня та екскурсію у Вроцлав.
Н. Луценко.
ДОВІДКОВО: Болеславецький повіт — один з 26 земських повітів Нижньосілезького воєводства Польщі. Утворений 1 січня 1999 року в результаті адміністративної реформи. Повіт знаходиться у західній частині воєводства. Адміністративний центр — місто Болеславець. Населення становить 90 тис. осіб, площа 1303,51 км². Кількість населення у містах і селах практично однакова.
Слід додати, що адміністративна реформа Польщі полягала у зміні адміністративного поділу у Польщі та перерозподілі повноважень між центральною та місцевою владами. Впровадила 3-рівневу структуру територіального поділу - воєводство-повіт-ґміна, скоротивши одночасно кількість воєводств з 49 до 16.
Ефектом впровадження реформи було також зменшення влади воєводи, який є представником центральної виконавчої влади, та збільшення ролі самоврядування на воєводському та місцевому рівні.