У кожного пацієнта буде свій номер

В Україні стартувала кампанія підписання декларацій між пацієнтами і лікарями. І вже з перших її днів у багатьох людей виникає чимало запитань, сумнівів. Є побоювання щодо передачі своїх персональних даних. Особливо після виступів на телебаченні представників охорони здоров’я Львівської міської ради, які зазначали, що підписання електронних декларацій між пацієнтами та лікарями у Львові наразі відкладається через нез’ясовану ситуацію із захистом персональних даних.
Настільки конфіденційною є інформація про пацієнтів, хто матиме доступ до електронної системи і яким чином проходитиме реєстрація у базі даних ми запитали у головного лікаря центру первинної медико-санітарної допомоги Олександрійського району Олександра Гірника.

- Електронна система охорони здоров’я допомагатиме пацієнтам отримувати, а лікарям надавати якісні медичні послуги. А ще дозволить контролювати, наскільки ефективно витрачаються виділені на охорону здоров’я державні кошти і запобігати зловживанням. Наші заклади уже підключені до системи «Електронне здоров’я». Саме в неї лікарем або медсестрою будуть внесені персональні дані пацієнтів. Декларації укладатимуться в електронній формі. Щоб пересвідчитись, що документ підписує реальна людина, вводиться підтвердження за допомогою СМС-коду, який надходить на номер мобільного телефону пацієнта.
- А якщо у людини немає мобільного?
- Тоді для підтвердження лікар сфотографує чи відсканує оригінали його документів і долучить їх до декларації в електронній системі. Готовий її примірник роздрукують і пацієнт має уважно перевірити усі свої дані. Якщо виявить помилки, треба сказати про це лікарю. Якщо усі дані вірні, вам роздруковують із системи «Електронне здоров’я» ще один примірник декларації. Ви підписуєте два примірники декларації. Один залишається у вас, інший – ​у медзакладі. Потім лікар накладає електронний цифровий підпис на декларацію та надсилає її в систему «Електронне здоров’я». Наші медики гарантують нерозголошення отриманої інформації. Та й взагалі повну конфіденційність пацієнтам гарантує Конституція України, Цивільний та Кримінальний кодекси, а також закони «Про захист персональних даних» і «Про доступ до публічної інформації». Доступ до даних буде і в лікаря, і в пацієнта, які матимуть для цього відповідно електронний ключ і спеціальний код.
- У разі, коли не буде інтернету, що робити лікарю?
- Лікар буде підписувати з пацієнтом декларацію у паперовому вигляді. Щойно у нього з`явиться можливість, він або одразу вносить у систему, якщо є доступ до інтернету, або пізніше, якщо доступу немає. Тобто можливість підписати декларацію на папері, докласти копію паспорта чи ідентифікаційного коду і пізніше завантажити дані у систему, буде існувати.
- Хотілося б уточнити доволі важливий нюанс, оскільки людям все ще залишається незрозумілим, який документ будуть підписувати лікар та пацієнт: чи то угоду, чи декларацію.
- Насправді йдеться про декларацію, хоча в розмові часто допускаємо слово угода. Однак це різні документи. В угоді прописуються права і обов’язки сторін. А підписання декларації – ​це лише можливість внести в базу дані, аби на цій підставі потім «пішли гроші». Словом, це більше схоже на звичайну систему реєстрації пацієнта.
- Як стартувала приписна кампанія в районі? Скільки вже звернулося пацієнтів? Чи вже зареєстрували перших пацієнтів в електронній базі даних?
- Вже за перші чотири дні маємо 170 зареєстрованих пацієнтів в електронній базі даних, а в паперовому вигляді разів у 5–6 більше. Найбільш активно працюють у цьому плані Попельнастівська, Новопразька, Косівська і наша районна амбулаторії. Але це тільки початок. До всього ж, минули свята, і сподіваємося люди звертатимуться більш активно.
О. СТОРЧОВА.

Також нагадаємо нашим читачам, що декларації із сімейним лікарем можуть укладати всі пацієнти, з лікарем-педіатром - батьки на обслуговування дітей, а з лікарем-терапевтом – дорослі. Максимальне навантаження пацієнтів на сімейного лікаря складає 2000 осіб, на терапевта – 1800, на педіатра – 900. Відмовити в укладанні декларації лікар може пацієнту тільки тоді, коли вже набрав граничну кількість людей для обслуговування, або у випадку, коли є технічні збої в програмі (запропонує звернутися пізніше). Лікарі не мають права відмовляти в наданні медичних послуг тим пацієнтам, які поки ще не визначилися і не підписали декларацію.
Заклади первинної медико-санітарної допомоги будуть фінансуватися державою з розрахунку на кожного пацієнта, який уклав декларацію. Базова ставка складатиме 370 гривень на пацієнта в рік, але при цьому ще враховуватиметься віковий коефіцієнт, на який буде помножено цю суму: діти до 6 років матимуть коефіцієнт 4, діти 6-17 років – 2,2, працездатні дорослі віком 18-39 років – 1, дорослі 40-64 років – 1,2, а старші за 65 років – 2. Про це повідомляє офіційний сайт Кіровоградської ОДА.
Кошти між лікарями первинної медицини розподілятиме головний лікар закладу пропорційно до кількості осіб, з якими укладено декларації. Усі звернення пацієнтів до первинки будуть безплатними, а кошти, що заклади отримуватимуть на пацієнтів, йтимуть виключно на розвиток амбулаторій і на зарплату лікарям. Зміни у частині фінансування почнуть впроваджувати з 1 липня цього року.