Депутати затвердили вартість харчування дітей у дошкільних закладах району

15 березня відбулася чергова, двадцять четверта сесія Олександрійської районної ради, пленарний день якої традиційно розпочався із засідання постійних депутатських комісій. Цього разу провела його Любов Замкова, голова постійної комісії районної ради з питань діяльності ради, депутатської етики, регламенту, законності діяльності рухів, об’єднань громадян та адміністративно – ​територіального устрою. Упродовж години депутати ретельно розглянули усі 20 проектів рішень, що були внесені до черги денної сесії.

Потому, після п’ятихвилинної перерви, перейшли до ухвалення рішень. Першим питанням депутати достроково припинили повноваження депутата райради Тамари Мармази від Олександрійської районної організації Радикальної Партії Олега Ляшка на підставі її особистої заяви. Проект рішення з цього приводу озвучила голова профільної депутатської комісії Любов Замкова. Другим питанням депутати заслухали розлогий звіт голови районної державної адміністрації Богдана Курупа, взявши його до відома.
Далі сесія взяла до відома інформацію начальника відділу освіти РДА Олени Полтавець з кількох питань. А саме депутати заслухали звіти про хід виконання програми розвитку освіти в Олександрійському районі на 2016–2020 роки та цільової соціальної програми розвитку фізичної культури і спорту в Олександрійському районі на 2017–2020 роки. Крім того, депутати вирішили створити комунальну установу «Інклюзивно – ​ресурсний центр» Олександрійської районної ради та встановили плату батьків за харчування дітей дошкільного віку у навчально – ​виховних комплексах району на 2018 рік. З цього приводу ухвалили відповідні рішення. Зокрема, встановили, що вартість триразового харчування на день однієї дитини дошкільного віку складатиме 53 грн. 44 копійки. 
Батьки сплачуватимуть лише 25% від фактичної вартості харчування дитини на день.
Також депутати внесли доповнення до програми економічного і соціального розвитку району; заслухали звіт про виконання районного бюджету на 2017 рік та внесли зміни до головного кошторису району на рік поточний. Доповідали з цих питань відповідно Ірина Кравчук, начальник відділу економічного розвитку і торгівлі РДА і Ірина Левченко, начальник фінансового управління РДА.
Як вже повідомлялося, двадцять четверта сесія райради стала фактично доленосною для колективу редакції районної газети «Сільський вісник», якому депутати дозволили змінити форму власності видання – ​з комунальної на приватну, ухваливши рішення «Про реорганізацію комунального підприємства «Редакція Олександрійської районної газети «Сільський вісник». Це означає, що в подальшому засновником газети стане трудовий колектив редакції, а не органи влади, як є на даний час. Такого перетворення, зокрема, вимагає Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», що ухвалений Верховною Радою України у 2015 році.
Також сесія розглянула низку інших, так би мовити, технічних проектів рішень, одне з таких – ​«Про надання дозволу на списання будівлі колишньої амбулаторії». Як пояснив доповідач Олександр Гірник, головний лікар КЗ «Центр первинної медико – ​санітарної допомоги Олександрійського району» йдеться про занедбану будівлю, що знаходиться на території села Протопопівка. Планується, що замість неї, на тому ж місці, буде збудована нова сучасна лікарська амбулаторія за типовим проектом, що пропонується Мінрегіоном у рамках розбудови спроможної мережі надання первинної медичної допомоги у сільській місцевості.
Розглянувши ці та інші питання, сесія закінчила свою роботу. Участь у пленарному засіданні взяли 22 з 36 депутатів, сільські та селищні голови, керівники структурних підрозділів РДА та територіальних органів міністерств та відомств України. Відкрила і провела сесію голова Олександрійської районної ради Ольга Коріненко.
Ірина Балашова.