Валерій Жванко серед кращих представників української еліти

Ще один привід для гордості за своїх земляків з’явився у жителів Попельнастого, коли вони дізналися, що 2 березня вчителя зарубіжної літератури Попельнастівської школи Валерія Жванка нагороджено орденом «Гордість і слава України».
Урочистості проходили у столичному Будинку офіційних прийомів. За підсумками 2017 року, у рамках VIII Міжнародного проекту «Україна й українці – ​цвіт нації, гордість країни», для відзначення та вшанування було запрошено 170 осіб з усієї країни. Серед номінантів – ​представники органів місцевого самоврядування, юриспруденції, культури, сільського господарства, медицини, освіти, керівники підприємств, політики, громадські діячі та інші. Крім солідної відзнаки, наш земляк отримав Почесну грамоту за вагомі здобутки, високий рівень професіоналізму, активну життєву позицію та сумлінну працю, спрямовану на розвиток України.
У рамках проекту щорічно випускається Книга пошани «Гордість України. Імена та здобутки», яка на своїх сторінках розкриває світові нові імена найкращих представників української нації, їхні досягнення, відзнаки та заслуги. Гарно оздоблене видання було передане у дарунок нагородженим і потрапить до бібліотек України та української діаспори.

Слід додати, що Валерія Івановича, багатогранну і яскраву постать, знають не лише на теренах нашого району, а й області. То ми споглядаємо його чудові, неординарні фото, то захоплюємося новими краєзнавчими публікаціями чи знахідками, то дізнаємося про цікаві мандрівки з учнями. Ось такий він щоразу різний, щоразу особливий. Йому є чим поділитися з людьми, та він намагається показувати тільки завершені роботи.

Проте сьогодні ми маємо нагадати про його творчі досягнення. Двадцять один рік тому Валерій Іванович став переможцем Всеукраїнського конкурсу «Вчитель зарубіжної літератури сільської школи». Пізніше отримав звання «Вчитель – ​методист» та «Відмінник освіти України».
Валерій Іванович – ​член спілки журналістів України. Він має друковані роботи з методики викладання свого предмету у спеціалізованих газетах і журналах. У 2011 році разом із дружиною Зінаїдою він став лауреатом обласної краєзнавчої премії ім. Ястребова за книгу «Мій берег». У 2016 році Жванко презентував друге видання книжки своїх краєзнавчих нарисів «Барокові закапелки Олександрії». Як журналіст і краєзнавець, Валерій Іванович співпрацює з місцевими газетами та тижневиками.
На громадських засадах багато років очолює туристично-краєзнавчий гурток. І з 2005 року реалізує програму «Стежками запорожців», у рамках якої мандрує із школярами історичними місцями України. Зібрана ними колекція місцевих старожитностей вже передана до місцевого культурно-просвітницького центру.
Валерій Жванко бере участь у Всеукраїнських фотовиставках. Його аматорські кіно- та відеофільми також ставали призерами обласних конкурсів. Він є учасником багатьох радіо та телевізійних програм.
Ось такий він наш земляк, який своєю повсякденною працею і добрими справами звеличує наш край і країну загалом. Валерій Іванович з числа тих, хто працює за покликом серця, та отримує задоволення і від роботи, і від життя.
Щиро вітаємо Валерія Жванка із значною відзнакою і бажаємо нових перемог! Нехай Вас, шановний Валерію Івановичу, завжди супроводжують по життю успіх, здоров’я і щастя.
О. СТОРЧОВА.